• Miután a jód a bőrön és a tüdőn keresztül is felszívódik, ezért a fürdőkúrák is segíthetnek megelőzni a jódhiányt és így egyes pajzsmirigy-betegségeket.
  • Jó néhány hazai gyógyvíznek magas a jódtartalma.

Érdekes ellentmondás, hogy amíg a magyarországi ivóvizek döntő többsége jódhiányos, addig a gyógyvizeink közül többnek is magas a jódtartalma. Előbbi egyébként jelentős problémát jelent, ugyanis néhány alföldi terület kivételével olyan alacsony az ivóvizek jódtartalma, hogy az ott élőknél könnyen jódhiány alakulhat ki. Ebből a szempontból Fejér és Zala megyében a legrosszabb a helyzet.

Zalakaros gyógyvíz jódA Nógrád megyei Sóshartyán településen viszont olyan magas jódtartalmú gyógyvíz található, hogy palackozva forgalmazzák. S ahogy a lenti táblázatból is látszik, kifejezetten magas a gyógyvíz jódtartalma Hajdúszoboszlón és Zalakaroson. Viszont például Harkányban, vagy pláne Hévízen jóval kevesebb jód található a gyógyvízben.

Egyes gyógyvizek jodid-ion tartalma (mg/liter)

Sóshartyáni víz (ivókúrához) – 100

Hajdúszoboszlói gyógyvíz – 5,5

Zalakarosi gyógyvíz – 5,4

Igali gyógyvíz – 3,25

Debreceni (nagyerdei) gyógyvíz – 2,0

Berekfürdői gyógyvíz – 1,63

Bükfürdői gyógyvíz – 1,26

Nyíregyháza-Sóstói gyógyvíz – 0,92

Cserkeszőlői gyógyvíz – 0,61

Gyulai gyógyvíz – 0,4

Harkányi gyógyvíz – 0,12

Hévízi gyógyvíz – 0,021

A gyógyvizek jódtartalmának azért van jelentősége, mert a fürdőkúrák során a bőrön és tüdőn keresztül is fel tud szívódni a jód. A pajzsmirigy jódellátottsága pedig azért fontos, mert a jód hiányában ez a szervünk nem termel elegendő hormont. Emiatt csökkenhet a szellemi és a fizikai teljesítőképesség, rosszabb esetben pedig akár pajzsmirigy megnagyobbodás (más néven golyva, vagy strúma) is kialakulhat.

Vannak viszont olyan esetek is, amikor a pajzsmirigy-betegeknek kerülniük kell az extra jódbevitelt. Ide tartozik például a pajzsmirigy túlműködése, illetve az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladások. Ezekben az esetekben érdemesebb az alacsonyabb jódtartalmú fürdőket preferálni.