• Összetett okok állnak amögött, hogy a gyógyvizes fürdőkúrák miért javítják a reumás betegek állapotát.

  • Vannak olyan esetek is, amikor árthat a reumásoknak a gyógyvíz.

A legtöbb hazai gyógyfürdőnél a javallatok között megtalálható a reuma. A tapasztalatok szerint ugyanis a gyógyvizes fürdőkúrák sok esetben javítják a reumás betegek állapotát. Ennek a hátterében többféle tényező együttes hatása rejlik.

reuma

A gyógyvizekben megtalálható egyes hatóanyagoknak eleve gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ilyen például a kalcium, illetve a radonos gyógyvizek (ilyen található például Hévízen), amelyek egyrészt serkentik a mellékvese működését, ezáltal a gyulladáscsökkentő hormonok termelődését. Másrészt a radon a pajzsmirigyet is több csontépítő hormon termelésére készteti. A kénes gyógyvizeknek már önmagukban gyulladáscsökkentő hatásuk van, ráadásul a kén gátolja az ízületi porcokat bontó enzimek működését, így sokat javíthat a mozgásszervi betegek állapotán.

Szintén kedvezően hatnak a reumás betegek állapotára a gyógyfürdőkben elérhető egyéb balneoterápiás kezelések, de már magában a vízben való tartózkodás, illetve az ott végzett tornagyakorlatok is sokat jelenthetnek. A víz felhajtóerejének köszönhetően ugyanis a test szinte súlytalanná válik, így az ízületek megerőltetés nélkül átmozgathatók. A vízben végzett mozgásnak ráadásul némi masszírozó hatása is van, ami javítja az izmok vérellátását.

Fontos azonban a reumás betegeknek azzal is tisztában lenniük, hogy az ízületek aktív gyulladása esetén kerülniük kell a gyógyfürdőzést, ugyanis a meleg víz ronthat az állapotukon. Ilyen esetekben az ízületek fájdalmasak, duzzadtak és az érintett területen a bőr is vörösessé válhat. Már csak ezért is fontos lenne, hogy akik a reumatikus betegségüket kúrálnák valamelyik gyógyfürdőben, előtte konzultáljanak szakorvossal. Ezt azért is érdemes lehet meglépni, mert indokolt esetben az orvos OEP-támogatással is felírhat gyógykezeléseket, amelyek így jóval kedvezőbb áron érhetők el.

Ide kattintva elolvashatja a szénsavas kádfürdők gyógyhatásáról szóló cikkünket is.