• Elsősorban a mozgásszervi megbetegedések esetén van kedvező hatása az agárdi gyógyvíznek.

  • A mai gyógyfürdő elődjét – ami pusztán egymedencés volt – 1986-ban nyitották meg.

Az 1970-es évek végén jó hírt kaptak a Velencei-tó partján élők, a Gárdonyhoz tartozó Agárdon közel ezer méteres mélységben termálvizet találtak. Ez egyrészt megteremtette annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsák a nyári hónapokra korlátozódó turisztikai szezont. Másrészt a nem turizmusból élő helyiek is örülhettek, hiszen a közelben nem volt – s egyébként azóta sincs – termálfürdő.

Bár a 70-es és a 80-as évek fordulóján már gyakori téma volt, hogy hamarosan megépül a fürdő, ennek a megvalósulására egész sokat kellett várni. Végül 1983-ban kezdődött el az agárdi fürdő építése, eredetileg annak az évnek az őszére ígérték az átadását. Aztán az újabb és újabb hírekben valahogy mindig fél évvel későbbre datálták a termálvizes fürdő várható megnyitását. Különféle technikai problémák miatt évekig húzódott az építkezés, ami akkori áron 71 millió forintba került. A fürdőt végül 1986. december 19-én adták át. A korabeli hírek szerint gyorsan népszerűvé vált, az év végi ünnepi időszakban már ki kellett tenni a megtelt táblát a termálfürdőre.

Ez még a ma ismert Agárdi Gyógy- és Termálfürdőnél jóval kisebb létesítmény volt. A faszerkezetű kupolás épület mindössze egyetlen, 36 Celsius-fokos vízzel töltött termálmedencét foglalt magában. Egyidejűleg 200 fő befogadására volt alkalmas a termálmedence.

Hivatalosan ekkor a fürdő vize még nem számított gyógyvíznek, viszont ahogy lenni szokott, egyre több visszajáró vendég tapasztalta meg a víz kedvező egészségügyi hatását. Így később – a 2000-es években jelentős fejlesztésen átesett termálfürdő – vize gyógyvíz minősítést kapott, maga a fürdő pedig 2006 óta számít gyógyfürdőnek.

Az 58 Celsius-fokosan feltörő víz elsősorban mozgásszervi problémák és reumatológiai megbetegedések esetén bizonyult hatásosnak. Különösen hatékony lehet a kopásos eredetű mozgásszervi panaszoknál. Mindezeken túl egyes nőgyógyászati megbetegedések esetén is ajánlják.

Agárdi gyógyvíz

A gyógyvizes fürdőzés hatását jelentősen javítják a különféle fürdőgyógyászati kezelések. Agárdon erre is lehetőség van, akár az egészségbiztosító támogatásával is. Az igénybe vehető kezelések közé tartozik a súlyfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a szénsavas kádfürdő, a tangentor, a víz alatti csoportos gyógytorna, az iszappakolás, de a legkülönfélébb elektroterápiás kezelések is a vendégek rendelkezésére állnak.