• Bár jelentős az ipara, de egyre inkább a hazai gyógyturisztikai térképre is feliratkozik Martfű.

  • A kisvárosban feltörő gyógyvíz javallatainak a köre meglehetősen széles.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros, Martfű sokaknak még az ipara kapcsán lehet ismerős. Az elmúlt bő egy évtizedben azonban folyamatosan nyitottak a turizmus irányába is. Ehhez ugyanis nagyon jó alapot ad, hogy a város alatt értékes termálvízbázis található. Ennek is köszönhető, hogy a megye termálvizes településeinek sorában – a vendégéjszakák száma alapján – tavaly az ötödik helyen álltak. S ehhez azért tegyük hozzá, hogy ezen a téren erős a verseny Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Elég csak arra gondolni, hogy olyan népszerű úti célok találhatók itt, mint például Berekfürdő, vagy Cserkeszőlő.

A martfűi termálvízre visszatérve: a 2002-ben elvégzett vizsgálatok alapján a településen feltörő víz 2003-ban kapott gyógyvíz minősítést. A fürdőt is magában foglaló Martfű Termál Spa hivatalosan gyógyszálló címmel is rendelkezik és kemping is tartozik a komplexumhoz.

Az 1100 méteres mélységből több mint 60 Celsius-fokosan feltörő martfűi gyógyvízzel négy medencét töltenek. Kettő beltérit, kettő kültérit és a gyógykezelésekhez kapcsolódó előírásoknak megfelelően ezek különböző vízhőfokkal rendelkeznek és hűvösebb vizű is található közöttük.

A martfűi gyógyvíz hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, jódos-brómos, fluoridos összetételű. A víz javallatainak a köre pedig kifejezetten széles. Ide tartoznak a mozgásszervi megbetegedések, az ízületi gyulladások, idült izomfájdalmak, a gerincoszlopot, illetve a csontrendszert érintő egészségügyi problémák. Kedvező hatása van egyes nőgyógyászati problémák, valamint idegrendszeri betegségek esetében. Szintén a javallatok közé tartoznak a porckorongsérv műtéteket, valamint a sérüléseket követő utókezelések.

Az ellenjavallatok köre lényegében azokat az eseteket foglalja magában, amikor általánosságban sem javasolható a gyógyfürdőzés. Ide sorolható a kezeletlen magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a rosszindulatú daganatok, a TBC, az aktív fázisban lévő gyulladásos betegségek, a visszértágulatok, a fertőzőbetegségek és a várandósság.

A gyógyvízben egyhuzamban 20 perces tartózkodás javasolt, ami természetesen némi pihenést követően naponta többször ismételhető.

Martfű gyógyvíz