• Hetven évvel ezelőtt még nem is létezett a település, majd iparvárosként nőtt nagyra.

  • Újabban viszont egyre többen már a termálfürdője kapcsán emlegetik.

Az 1940-es évek elején a cseh Bata cég zöldmezős beruházással épített cipőgyárat az Alföld északi részén, Szolnok közelében. Ennek során nemcsak a Cikta Cipőgyár nevet kapott létesítmény, hanem mellette jó néhány lakóház is felépült. Tulajdonképpen ennek köszönheti létét a ma ismert Martfű.

A második világháború vége után is megmaradt Martfű ipari profilja. 1950-ben önálló településsé vált (addig Tiszaföldvár településrésze volt), annak idején itt készültek a Tisza Cipők, olyannyira, hogy egy időben Martfű volt a hazai cipőgyártás fellegvára.

Martfű Tisza cipőgyárMartfűi képeslapKésőbb sörgyárral, növényolajgyárral bővült az ipari üzemek sora, a 80-as években pedig még földgázt is találtak.

Az ipari profil mellett azonban az elmúlt években a turizmus is egyre nagyobb szerepet kapott a 6300 lakosú város életében.

Az itt feltörő, 61 Celsius-fokos termálvízre alapozva a 2000-es évek elején egy modern fürdőt adtak át, amihez szálloda és kemping is kapcsolódik.

Martfű termálfürdő légifelvételA sós, jódos, brómos, fluoridos termálvíz időközben megkapta a gyógyvíz minősítést. A martfűi gyógyvíznek mozgásszervi betegségek, ízületi gyulladás, a csontrendszer és a gerincoszlop betegségei, izomfájdalmak, idegrendszeri betegségek és a műtéti utókezelések során lehet kedvező hatása.

A fürdőben beltéri és kültéri – élményelemekkel felszerelt – gyógyvizes medencék egyaránt találhatók. A beltéri ülőmedencék vize 32-35, illetve 35-37 Celsius-fokos. Az egyik kültéri gyógymedence vize 35, a másiké 36-38 Celsius-fokos.

Martfűi TermálfürdőA kisgyerekkel érkezőknek jó hír, hogy beltéri és kültéri pancsolómedence is található a fürdőben. Ráadásul egy 33 méteres úszómedence is a vendégek rendelkezésére áll, ennek vize 26-28 Celsius-fokos.

Martfűi TermálfürdőA Martfűn működő termálfürdő jegyárai jó ár-érték arányúak, hiszen egy felnőtt napijegy 1500 forintba kerül, a nyugdíjasok és a diákok pedig 1300 forintért válthatnak napijegyet. Létezik 3 órára érvényes belépő is, ami 200-200 forinttal olcsóbb a fentieknél.

Martfű gyógyfürdő gyógyvizes medenceNéhány éve már a társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők a martfűi gyógyfürdőben.

Más fürdők áraihoz képest ezeknek az önrésze is kedvezőnek mondható, hiszen az iszappakolás 300 forintba, a gyógymasszázs 350 forintba, a víz alatti vízsugármasszázs 300 forintba, a csoportos gyógytorna pedig 200 forintba kerül.

Martfű termálfürdő kültéri gyógyvizes medenceA tb-támogatott fürdőbelépők esetén kétféle árkategória létezik. Aki egyéb gyógykezelés mellé veszi igénybe a medencefürdőt, annak ez 400 forintba kerül, aki szólóban csak fürdőbelépőt igényelne tb-alapon, annak pedig 600 forintba kerül a kedvezményes belépőjegy a martfűi fürdőbe.