• A jelenleg hatályos rendelet hét fő betegségcsoportnál javasolja a szén-dioxidos szárazfürdő (mofetta) alkalmazását.

  • A természetes feltörési helyeken az egészségbiztosító is támogatja a kezeléseket.

A szén-dioxid gázzal végzett – mofettának is nevezett – kezeléseknek számos előnyös tulajdonsága ismert. A szén-dioxid könnyen áthatol a ruhán, a bőrön és erőteljes értágító hatást vált ki, kedvezően hat a perifériás vérkeringésre.

Magyarországon két természetes gázfeltörési hely is található (Mátraderecskén és Parádfürdőn), ahol akár az egészségbiztosító támogatásával is elérhetők a mofettás kezelések. Ezeken a helyeken kis medencékben történnek a kezelések. Ugyanakkor mivel mesterségesen is előállítható megoldásról van szó, így máshol is hozzáférhetők a szén-dioxidos kezelések. Ezeknél a betegek kis fülkékben foglalnak helyet (lejjebb görgetve láthat egy ilyet, ami a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben működik).

Érdemes tudni, hogy az előnyös tulajdonságai mellett a mofettának számos ellenjavallata is van (erről itt írtunk). A kezelések fő javallati területeit pedig egy külön rendeletben szabályozzák. Ez alapján hét fő betegségcsoport esetében jöhet szóba a szén-dioxidos szárazfürdő.

mofetta Hungarospa Hajdúszoboszló

Ezek a következők:

1. Végtagok krónikus obliteratív (elzáródásos) verőérbetegségei (magyarán a végtagok érszűkülete).

2. Diabéteszes angioneuropátia (cukorbetegséghez kapcsolódóan a perifériás idegeket érintő károsodás).

3. Poszttrombotikus szindróma (PTS-nek is nevezik, a mélyvénás trombózist követően kialakuló betegség, amit rendszerint a trombózis nem megfelelő utókezelése okoz).

4. Buerger-kór, Raynaud-szindróma (végtagok ereinek a gyulladásával, illetve keringészavarával járó betegségek).

5. Progresszív szisztémás szklerózis (egy autoimmun betegség).

6. Nehezen gyógyuló lábszárfekély.

7. Oszteopéniás állapotok, csontritkulás (oszteopénia: amikor már elkezdődik a csonttömegvesztés, de még nem éri el a csontritkulás szintjét).