• Jó néhány érrendszeri betegség kezelésére, egyes érrendszeri szövődmények megelőzésére is kitűnő a szén-dioxidos fürdő, más néven mofetta.

  • Fontos azonban ismerni a mofettás kezelések ellenjavallatait is. Pláne, hogy hosszú a lista.

  • Érdemes azt is tudni, hogy ki írhat fel mofetta kezelést.

A szén-dioxid egy színtelen, szagtalan gáz, ami a ruházaton és bőrön is könnyen áthatol. Ennek révén pedig különféle betegségek kezelésére is alkalmas. Ezek közé tartozik a végtagok érszűkülete, a poszttrombotikus szindróma, csontritkulás, nehezen gyógyuló lábszárfekély, a Buerger-kór, a Raynaud-szindróma. Ezen felül alkalmas a cukorbetegség szövődményeinek a megelőzésére és verőérműtétek, katéteres értágítások utókezelésére.

Becslések szerint az országban egymillióan küszködnek valamilyen érproblémával. Ebből következik, hogy a kezelésük során fontos szerepe lehet a szén-dioxidos gyógygázfürdőnek, vagy más néven mofettának. Ennek ellenére nem annyira elterjedt kezelési mód a mofetta, mint amennyire lehetne. Ebben szerepet játszhat, hogy társadalombiztosítási támogatással csak a természetes gázfeltörési helyeken – Mátraderecskén és Parádfürdőn – érhető el.

Szerencsére a szén-dioxid mesterségesen előállítva is ugyanolyan hatásos. Ebben az esetben kis fülkékben zajlanak a kezelések, viszont ezt nem támogatja a társadalombiztosítás.

Fontos tudni, hogy sok olyan eset is lehet, amikor a betegség miatt indokolt lenne a mofetta alkalmazása, viszont az adott személynél valamilyen ellenjavallat miatt nem alkalmazható a szén-dioxidos fürdő. Ráadásul olyan betegségekről van szó, amelyek éppen az érproblémákban leginkább érintet korosztálynál a leggyakoribbak.

Miután a mofettás kezelést csak szakorvos írhatja fel (még akkor is, ha nem tb-támogatásra veszik igénybe), ezért ezek az ellenjavallatok amúgy is kiderülnek az előzetes vizsgálat során. Amennyiben átsiklana felette a doktor, akkor mindenképpen érdemes tájékoztatni erről, hiszen a lenti ellenjavallatok listáját nem véletlenül állították össze.

Mátraderecske mofettaA szén-dioxid gyógygázfürdő ellenjavallatai:

– Szívelégtelenség, súlyos légzési elégtelenség.

– Súlyos szívritmuszavar.

– Angina pectoris.

– Infarktust és szívműtétet követő 3 hónapos időszak.

– Kezeletlen magas vérnyomás.

– Acidózissal járó anyagcserezavar.

– Vénás trombózis és vénafalgyulladás lezajlását követő 3 hónapos időszak.

– Szívizomgyulladás lezajlását követő 3 hónapos időszak.

– Gyulladásos betegségek.

– Súlyos vérszegénység.

– Daganatos betegségek.

– Kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés.

– TBC

– Eszméletvesztéssel járó betegségek.

– Alkoholizmus

– Várandósság

– Emésztőrendszeri vérzések.

– Máj- és veseelégtelenség.

– Kritikus végtag iszkémia, előrehaladott gangréna (üszkösödés).

– 14 év alatti életkor.

A fentieken túl néhány esetben időlegesen kerül tiltólistára a mofettás kezelés. Ezek a következők: menstruáció, láz, ittas/bódult állapot, akut és fertőző megbetegedések.