• A visszamaradó mozgáskorlátozottság és fájdalmak elkerülése miatt nagyon fontos szerep jut a csonttöréseket követő utókezelésnek.

  • Idősebb korban ez fokozottan érvényes.

Mindenféle műtétre igaz, de a csonttörésekre végképp, hogy magával a műtéttel nem ér véget a probléma kezelése. A csonttörések során nemcsak maga a csont sérül, hanem az azt körülvevő lágyrészek is zúzódást szenvednek. Sérülhetnek az ízületek, szalagok, erek, idegek. Arról nem is beszélve, hogy a sérült területet a rögzítéssel eltelt hosszú időszak is megviseli, fontos az esetleges izomsorvadás, valamint a mozgásbeszűkülés elkerülése, de ilyenkor sajnos gyakran alakul ki zsibbadás és érzéskiesés is.

Mindezek miatt a csonttörések utáni tökéletes gyógyuláshoz nagyban hozzájárul a megfelelő utókezelés. Minél idősebb valaki, ez annál inkább igaz, hiszen nagyobb az esélye valamilyen tartós károsodás fennmaradásának, mert az idősebb szervezet lassabban, nehezebben regenerálódik.

A csonttörések utókezelésében szerepe lehet a különféle fürdőkezeléseknek is. Bár a gipsz eltávolításakor a sebgyógyulási folyamat általában már lezajlik, de ha nem így lenne, akkor figyelembe kell venni, amit a műtétek utáni fürdőlátogatásról korábban írtunk. Azaz fürdőlátogatás, vagy vizes kezelések előtt a sebnek tökéletesen be kell gyógyulnia. Gyulladt, váladékozó műtéti heggel nem szabad fürdőbe menni, vagy vizes kezeléseken részt venni.

csonttörés gyógyfürdő utókezelésA gipsz eltávolítását követően már elkezdődhet az adott terület óvatos terhelése. Az utókezelések során fontos szerepe lehet a masszázsnak, ami segíti a sérült testrészt merev izomzatának az oldását.

Sok esetben a beteg akaratlanul is helytelen testtartást vesz fel, hogy kímélje az adott testrészt. Fontos, hogy ez ne rögzüljön tartósan és ebben is segíthet a speciális gyógytorna, vagy éppen a vízben végzett torna. A víz alatti gyógytorna során az ízületek könnyebben átmozgathatók, pláne, hogy a meleg víznek fájdalomcsökkenő hatása is van, tehát olyan átmozgatásokra is lehetőség nyílik, ami szárazföldi tornánál megterhelő lenne. Amennyiben a víz alatti gyógytornát gyógyvízben végzik az különösen hatásos, hiszen ilyenkor a víz gyógyhatása is érvényesül.

A fürdőkezelések közül a csonttörések utókezelése során még szóba jöhet a szénsavas kádfürdő, valamint a tangentor, azaz a víz alatti vízsugármasszázs. Mindezek mellett az iszapkezelések is alkalmazhatók, bár egyesek szerint ennek nem is annyira a friss sérülések esetében, hanem inkább a régi törésekkel együtt járó merevségek kezelésénél lehet kedvező hatása.

Ahogy említettük, a sebek tökéletes gyógyulása esetén már lehet fürdőbe menni. Azonban lényeges lenne, hogy ez ilyenkor ne órák hosszáig tartó gyógymedencés üldögélést jelentsen, hanem aktívabb tevékenységet. Azaz például a lábtörés utókezelése során érdemes lehet a gyógyvizes medencében óvatosan járkálva edzeni a végtagokat.

Az említett kezelések egyébként a társadalombiztosítás támogatásával is elérhetők a gyógyfürdőkben. Érdemes azt is tudni, hogy amíg általánosságban az úgynevezett NEAK-támogatott kúrák évente kétszer, napi négyféle kezelést foglalhatnak magukban 15 alkalommal, addig műtéti utókezelésnél a komplex kúrák 20 alkalmasak lehetnek.