• Milyen betegségek, egészségügyi panaszok esetén hatékony? Mikor tilos?

  • Alkalmazható-e műtétek után?

  • Van-e pszichés hatása?

  • Érdemes-e gyógyvizes medencében tornázni?

  • Most mindezekre választ adunk.

víz alatti gyógytorna

1. A víz alatti csoportos gyógytornát olykor a szárazföldi gyógytornát kiegészítve, olykor pedig önmagában ajánlják az orvosok. Sok esetben az ízületeket érintő betegség miatt a szárazföldi gyógytorna elviselhetetlen fájdalommal jár, ugyanakkor a langyos vízben fájdalom nélkül átmozgathatók a testrészek. Gyógytornászok gyakran tapasztalják, hogy az amúgy járni is nehezen, olykor csak mankóval tudó betegek, a vízben könnyedén tudnak sétálni.

2. A vízben könnyebb a mozgás, a víz segíti a végtagok felfelé irányuló mozgását, torna közben nem kell félni az eleséstől. A víz hidrosztatikai nyomása segíti az egyensúly megtartását, javítja a végtagok vénás keringését. Használható izomerősítésre, a mozgásterjedelem javítására, növelésére, javítja a mozgáskoordinációt, fokozza a keringést, az ellenálló képességet.

3. A fizikai tulajdonságok mellett fontos megemlíteni a pszichés hatást is, hiszen a langyos vízben való tartózkodás többnyire kellemes érzéseket vált ki az emberekből, pozitív élmény a gyógytorna és ez is hozzájárul a beteg állapotának a javulásához.

Igal gyógytorna

4. A térdeket érintő ízületi betegségeknél a gyógyvizes medencében való üldögélésnél hatékonyabb lehet a medencében történő fel-alá járkálás, ami szintén egyfajta tornának fogható fel. (Erről a Gyulai Várfürdő szakorvosa beszélt, amiről már írtunk egy korábbi cikkünkben).

5. Sokszor a műtéti utókezelés során – de már a sebgyógyulás befejeződése után – is fontos szerepe van a víz alatti gyógytornának. Ide tartoznak az ortopédiai műtétek, gerincműtétek, csonttörések, a traumás sérülésekhez kapcsolódó sebészeti beavatkozások.

6. Amennyiben gyógyvizes medencében végzik a gyakorlatokat, akkor a vízben lévő ásványi anyagok – a bőrön át felszívódva, illetve belélegezve – szintén elősegíthetik a gyógyulást, főleg ízületi panaszok esetén. Például a jód gyulladáscsökkentő hatásával, a kén a porcerősítő tulajdonsága révén, a bróm pedig nyugtató, stresszoldó tulajdonságai miatt. A csoportos víz alatti gyógytorna sok fürdőben OEP-támogatással is elérhető!

7. Mikor tilos a víz alatti gyógytorna? Az ízületi gyulladások aktív, heveny szakaszában. Gyakori eszméletvesztéssel járó betegségek esetén, a szívritmuszavar súlyosabb eseteinél, fertőző bőrbetegségeknél.

Illusztrációk: Virágfürdő (Kaposvár) és Igali Gyógyfürdő