• Afrika egyes részein régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban az ördögcsáklya nevű növény gyökerét.

  • Európában sokan ízületi fájdalmak esetén szedik a növény kivonatát tartalmazó készítményeket.

A Harpagophytum procumbens, magyarul ördögcsáklya egy kúszó szárú, a petúniához hasonló, trombita alakú virággal rendelkező növény. Dél-Afrikában, azon belül is a Kalahári sivatagban őshonos. A nevét a kampószerű kinövéseiről kapta, aminek segítségével beleakad az állatok lábába, így nagy területen el tudott terjedni.

 

ördögcsáklya

A tradicionális afrikai gyógyászatban régóta fontos szerepe van. A népi gyógyászatban eredetileg főként láz-és fájdalomcsillapítóként, valamint sérülések külsőleges kezelése során használták a növény gyökerét. Európában eleinte az étvágyjavító, emésztést segítő hatása miatt figyeltek fel rá, de manapság már reuma, ízületi gyulladások elleni szerként ismert, különösen Németországban kedveltek az ördögcsáklya különböző fajtáiból készült gyógyhatású szerek.

A hatását klinikai vizsgálatokkal is igazolták, különösen a deréktáji fájdalmak csökkentése esetén bizonyult hatékonynak – külsőleg és belsőleg is. Az ördögcsáklya kivonatok hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy gátolja egy, a gyulladásokért felelős enzim működését.

Az ördögcsáklya tartalmú szerek esetén arra kell figyelni, hogy nagy adagban hasmenést okozhatnak, valamint epekő, gyomor- és nyombélfekély esetén nem alkalmazhatók. Továbbá – ilyen jellegű vizsgálatok híján – nem javasolt a szedésük terhesség és szoptatás ideje alatt.