• Mozgatni kellene a térdízületet, de ez a mozgáskor jelentkező, nehezen elviselhető fájdalom miatt nem lehetséges.

  • Mi lehet ilyenkor a megoldás?

A térdízületét érintő problémával fordult Váczi Gábor ortopéd sebészhez, a Videoklinika egyik nézője. Leírta, hogy erős térdfájdalma van, különösen lépcsőzéskor és amikor kinyújtja a lábát. Megemlíti azt is, hogy túlsúlyos. Váczi Gábor a – lenti videón is megnézhető – válaszában elmondja, hogy ilyen esetben nehéz az ortopéd sebész helyzete, hiszen a betegnek mozgatnia kellene az ízületet, miközben az aktívabb mozgás nem mindig megoldható, mert a fájdalom miatt nem terhelhető az ízület.

Túlsúly esetén a 22-es csapdáját ilyenkor a kalóriabevitel csökkentésével lehet feloldani. Ez nem koplalást, hanem kalóriaszegény diétát jelent, de emellett elő kell segíteni a porc regenerálódását is.

térdizületi fájdalomAz ortopéd sebész elmondása szerint a lépcsőn járás azért kritikus pontja a térdízületnek, mert a lépéseknél az ízület legkritikusabb pontjai fordulnak át egymás fölött. Akkor, amikor az ízületi csontvégeket borító porcfelszín bármiféle kopásos folyamata megindul, akkor sokkal sérülékenyebb a csontvég és ez váltja ki a fájdalmat. Lépcsőzésnél még terhelést is kap ez a sérült porcfelület, ami kifejezetten kellemetlen érzést okoz.

Ilyenkor – a testsúly normalizálása mellett – porcépítő terápiák alkalmazása is szükségessé válhat. Ez hyaluronsav, vagy glükozamin ízületbe juttatását jelenti (tabletta, vagy injekció formájában), ezek a szerek ugyanis segítik a porc regenerálódását. Amint ezek hatnak, óvatosan elkezdhető a mozgás. Ez már csak azért is fontos, mert az ízületek akkor maradnak csak egészségesek, ha mozognak. A mozgáshiány a porcok korai elöregedéséhez vezet.


A sebész ugyan nem említi, de a porcok épülését a kéntartalmú gyógyvizek, gyógyiszapok (például a Hévízen találhatók) is elősegíthetik. Az ízületi porc fontos alapanyaga a kén, s a vizsgálatok szerint szinte minden mozgásszervi betegségeben csökken az ízületek kéntartalma.