• Napos idő és viszonylag meleg lesz a következő napokban, ezt érdemes a termálfürdőkbe látogatóknak is kihasználni.

  • Ahol lehet, ott most a kültéri medencéket ajánlott választani.

  • Különösen a 70 év felettieknek.

időjárás D-vitamin

Ahogy az Eumet.hu előrejelzéséből látszik, a következő egy hétben még nagyrészt napos idő lesz, igazi vénasszonyok nyara. Alapvetően a hőmérséklet is kedvezőnek ígérkezik, ezért aki olyan termálfürdőbe látogat a következő időszakban, ahol vannak kültéri, nyitott medencék, annak érdemes ezeket választani. A vízben tartózkodva ugyanis könnyen begyűjthető a szükséges D-vitamin mennyiség és még a déli órákban sem kell leégéstől tartani.

Harkányi Gyógyfürdő

Már csak azért is érdemes kihasználni ezt az időszakot, mert Magyarország területén november elejétől kezdve egészen február végéig már nem lehet természetes módon D-vitaminhoz jutni. A nap meredek beesési szöge miatt ugyanis ebben az időszakban már a déli órákban sincs annyi ereje a napfénynek, hogy beinduljon a bőrben a D-vitamin képződése. Arról nem is beszélve, hogy az egyre hűvösebb időjárás és a rövidülő nappalok miatt amúgy is kevesebb időt töltünk a szabadban.

Michael F. Holick,  A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyve szerint ebben az időszakban egy átlagos bőrű – se nem túl sötét, se nem túl világos – ember a testfelületének legalább a negyedét napoztatva, körülbelül 30 perc alatt tudja begyűjteni a szükséges D-vitamin mennyiséget.

Tablettákkal ugyan a november utáni időszakban is pótolható ebből a vitaminból a szükséges mennyiség, de ez sokkal gyorsabban lebomlik a szervezetben, mint a napozás által szerzett D-vitamin. Tehát az ilyentájt még ingyen „beszerezhető” D-vitamin nem csak a költségek, hanem a hatékonysága miatt is előnyösebb.

napsütés D-vitamin

Annak ellenére, hogy mostanában sok szó esik a D-vitamin fontosságáról, az ezzel foglalkozó felmérések meglehetősen elszomorító képet mutatnak. A Napfényvitamin című könyvben számolnak be egy németországi kutatásról. Az ott élők átlagos D-vitamin-szintjét vizsgálták és arra jutottak, hogy ez csak augusztus hónapban éri el a megfelelő mértéket. Egy 11 európai országra kiterjedő vizsgálatban pedig a 70 év felettiek 40-50 százalékánál a vérben kimutatható D-vitamin-szint alacsonyabb volt, mint a kritikus értéknek tartott 12 ng/ml. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a 70 év felettiek D-vitamin termelő képessége 50-70 százalékkal rosszabb, mint a 40 év alattiaké.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről ide kattintva olvashatja el korábbi cikkünket.