• Idén nyáron lesz egy éve, hogy bezárták a Galerius Fürdőt.

  • Jelenleg két pályázati anyag előkészítése zajlik, fontos lenne, hogy ezeken sikerrel szerepeljen a város.

Siófok város képviselő-testületének legutóbbi, április 28-án tartott ülésén szóba került a tavaly nyár óta zárva tartó Galerius Fürdő helyzete is. A bezárást követően 23 főt elbocsátott a fürdőt működtető Balaton-parti Kft., viszont két munkatársat továbbra is alkalmaznak. Az ülésen Lengyel Róbert polgármester arról érdeklődött, hogy szükség van-e a munkájukra.

Várkonyi Csaba Zoltán, a Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója erre válaszul elmondta, hogy az említett munkatársak állagmegóvó karbantartást végeznek az épületben. Szükség van rájuk, ugyanis ismerik a fürdő meglehetősen bonyolult műszaki berendezéseit és a felújítás tervezési szakaszában is nagy hasznát vették a szaktudásuknak.

Képviselői kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató beszélt arról is, hogy mi a helyzet a Galerius Fürdő felújításával. Jelenleg két, a Településfejlesztési Operatív Program keretén belül kiírt pályázatra készülnek. Az egyik energetikai, a másik pedig turisztikai jellegű pályázat.

Amennyiben ezeken sikerrel járnak, akkor fog kiderülni, hogy a pályázati forrásokon felül még mekkora összeget igényel a fürdőépület felújítása. Ekkor kell majd döntenie a városnak arról, hogy ezt az önerőt saját forrásból, vagy hitelfelvételből biztosítják-e.

Az ügyvezető elmondása szerint a Galerius kapcsán a 2022-es év a felújítás előkészítéséből fog szólni. A legoptimistább forgatókönyv szerint akár már az év végén elkezdődhetnek a munkálatok, de a reálisabb verzió alapján 2023-ban startolhat el a fürdőépület rekonstrukciója.

Mindenesetre a fürdő zárvatartása nagy érvágás az önkormányzati tulajdonú Balaton-parti Kft. számára, hiszen a Galeriusra még így is évi bruttó 67 millió forintot kell költeniük.

Galerius Fürdő Siófok Balaton

A kívülállók számára tavaly májusban látszódott először, hogy valami probléma adódott 2006-ban átadott a Galerius Fürdőnél. Bár a lezárások feloldását követően viszonylag gyorsan, már május 22-én megnyitották a létesítményt, azonban ez csak részleges újranyitás volt. A fürdő kizárólag pénteken, szombaton és vasárnap volt látogatható, valamint a fedett medenceteret nem nyitották meg, így csak a szauna, a sóbarlang és a kültéri medence állt a vendégek rendelkezésére.

Egy hónappal később, 2021. június 21-én pedig lakat került az épületre, a Galerius azóta zárva tart. Mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt problémák adódtak az ingatlan tetőszerkezetével. Ez eleinte néhány tízmillió forintos ráfordításból orvosolható hibának tűnt, később azonban kiderült, hogy nagyobb a gond és nagyjából 1,2 milliárd forintot kellene költeni a fürdőépületre. Ekkora szabad forrása, erre a célra nincs a városnak. Ezért is fontos, hogy sikerrel járjanak az említett két pályázaton.

Mindenesetre jó lenne, ha újranyithatna, hiszen a siófoki fedett fürdőnek hiánypótló szerepe volt a térségben, különösen a hűvösebb nyári napokon, valamint a főszezonon kívüli időszakban.