• Sokan küszködnek térdízületi betegségekkel, amire számos hazai gyógyvizes fürdő enyhülést nyújthat.

  • Számukra javasolnak a szakorvosok egy megoldást, ami felgyorsíthatja a gyógyulásukat.

A hazai gyógyvizek javallatai között – gyakorlatilag a gyógyvíz fajtájától függetlenül – jellemzően mindig első helyen említik a mozgásszervi megbetegedéseket. Szinte mindegyik gyógyvíz – ha megfelelően alkalmazzák – kedvező hatást gyakorol a legkülönfélébb mozgásszervi problémákra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyulladásos reumatikus betegségek aktív időszakaiban nem ajánlott a meleg gyógyfürdők használata. A betegség inaktív időszakaiban viszont már kedvező lehet a gyógyvizes kúrák hatása. Térdízületi betegségeknél pedig érdemes figyelmet fordítani arra, hogy miként alkalmazzuk a gyógyvizet.

A szakorvosok tapasztalatai alapján térdízületi betegségeknél előnyös lehet, ha a páciensek időnként járkálnak, sétálgatnak egyet a gyógyvizes medencében. Eleinte kevesebbet, majd fokozatosan növelve a séták hosszát. Magyarán térdízületi problémáknál fontos lenne, hogy a gyógymedencében eltöltött időben ne csak üldögéljenek.

Ilyenkor ugyanis nemcsak a gyógyvíz kedvező hatására támaszkodhatunk, hanem arra is, hogy a vízben könnyebb mozogni, és ezáltal kíméletesen átmozgathatók a problémás testrészek, így a térdízület is.

Ahogy említettük, gyakorlatilag valamennyi gyógyvíz alkalmas a mozgásszervi panaszok enyhítésére. Amennyiben azonban ki kell emelni egyet a térízületi problémák esetében, akkor a kénes vizű fürdőket említenénk. A kénes víz ugyanis rendkívül aktív gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett porcépítő tulajdonságokkal is bír.

Fontos azonban megjegyezni, – különösen azok számára, akik még nem jártak kénes vizű gyógyfürdőben – hogy egyesek érzékenyek a kénre, és náluk allergiás reakciókat válthat ki a kénes vízben való fürdés, ezért nekik nem ajánlott ez a gyógyvíztípus.

Termálfürdő Kabán a téli napfényben

Illusztráció: gyógymedence a Kabai Városi Gyógyfürdőben

Ide kattintva megtudhatja, hogy melyik a Jászság legnépszerűbb termálfürdője.