• Sokan már az 1960-as években esküdtek az Egerszalókon feltörő termálvíz gyógyhatására, a hivatalos minősítésre végül több évtizedet kellett várni.

  • Az egerszalóki gyógyvíz számos egészségügyi panasz esetén alkalmazható.

Egerszalók község határában 1961-ben, olajkutatás közben bukkantak 65 Celsius-fokos termálvízre. A csalódott kutatók továbbálltak, viszont a lakosság szinte egyből birtokba vette a termálkút környékét és elindul Egerszalók máig legendás, „vadfürdőzős” korszaka. Egyébként számos, ma ismert fürdőhelynek volt hasonló időszaka, anno Bükfürdőn és a Cserkeszőlőn is sokan kúrálták magukat a termálvizet elvezető árok partján. Egerszalók példája annyiból volt rendhagyó, hogy náluk ez az időszak jó 40 évig tartott.

Sokan már a 60-as, 70-es években is megtapasztalták és esküdtek a víz kedvező egészségügyi hatására. Apró érdekesség volt, hogy a helyi termelőszövetkezet eleinte kísérletet tett a víz mezőgazdasági hasznosítására. Próbaképpen építettek egy üvegházat, viszont a termálvíz magas ásványianyag-tartalma rendre eldugaszolta a csővezetéket. Szinte ezzel is jelezve azt, hogy ez a víz többre hivatott üvegházak fűtésénél.

Még javában tartott az egerszalóki vadfürdőzős korszak, amikor bevizsgáltatták a termálvizet. A 90-es évek elején a begyűjtött termálvizet az egri kórházba szállították, ahol különféle vizsgálatokat végeztek, elsősorban ízületi bántalmakban, csontsérülésekben szenvedő betegeknél. A kedvező hatás igazolódott, így 1992 májusában hivatalosan is megkapták a gyógyvíz minősítést.

Egerszalók 1989-ben

Akkor azt gondolták, hogy ez majd a fürdőfejlesztést is fel fogja pörgetni. Ez nem jött be, hiszen a mai Saliris Resort fürdőrészlegének az átadására egészen 2007-ig kellett várni.

Mire jó az egerszalóki gyógyvíz?

Kénes, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos víz tör a felszínre Egerszalókon. A víz javallatai között szerepelnek a degeneratív mozgásszervi betegségek (ízületi kopás, derék- és hátfájás), a gyulladásos mozgásszervi betegségek nem heveny stádiumai, az ortopédiai és gerincsebészeti műtéteket követő rehabilitáció, nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések, továbbá egyes bőrproblémák (pikkelysömör, ekcéma).

Saliris Resort Egerszalók

Egerszalók amúgy rendelkezik a „mesterhármassal”. Azaz a K-7-es termálkútjuk minősített gyógyvizet ad, maga a Saliris Resort 2011-ben megkapta a gyógyfürdő címet, a fürdő környéke („Egerszalóki Gyógyvölgy”) pedig 2016 óta gyógyhelynek számít.

Érdemes tudni, hogy a gyógyvíz nem pusztán a 17 medencés „nagy fürdőben”, a Saliris Resortban áll a vendégek rendelkezésére, hanem – a jóval olcsóbb jegyárakat kínáló – hárommedencés Nosztalgia Strandfürdőben is.

Egerszalók Nosztalgia Strandfürdő