• A reumatoid arthritis közel 100 ezer embert érint Magyarországon.

  • Jellemzően a 30-as, 40-es életkorban jelentkezik és sokkal gyakoribb a nőknél.

  • Alkalmazható-e a gyógyvizes fürdőzés ennél a betegségnél?

1996 óta minden év október 12-én tartják az Arthritis Világnapot. Ezzel a cél az, hogy a szakmai és a szélesebb közvélemény figyelmét is felhívják a betegségre. Becslések szerint a reumatoid arthritis közel 100 ezer embert érint Magyarországon.

A betegség az ízületek gyulladásával jár együtt, tipikus tünete a fájdalom és merevség. Az érintett ízületek károsodhatnak, így a mozgás sajnos egyre nehezebbé válik. Ezért is lényeges, hogy a reumatoid arthritist idejekorán felismerjék, az időben elkezdett kezeléssel ugyanis jelentősen javítható a páciens életminősége.

Szerencsére a gyógyszeres kezelési lehetőségek rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. Ma már lehetőség van a legmodernebbnek számító biológiai terápiák igénybevételére is.

A reumatoid arthritist kialakulása mögött genetikai okok is állnak, ami ellen nyilván kevés eszköze van az embernek. Viszont az ízületek egészsége érdekében mindenki sokat tehet a rendszeres mozgással, az izomzat karbantartásával, az egészséges táplálkozással, ezáltal is elkerülve az elhízást, ami szintén növeli a mozgásszervi betegségek kialakulásának a kockázatát.

A reumatoid arthritisről fontos tudni, hogy jellemzően a 30-as és a 40-es korosztálynál jelentkezik, de idősebbeknél és fiatalabbaknál is előfordulhat. A genetikai meghatározottságára utal, hogy a nőknél háromszor-négyszer gyakoribb az előfordulása.

Segíthet-e a gyógyvizes fürdőzés a reumatoid arthritisnél?

A meleg gyógyvíz a betegség aktív szakaszában nem javasolt, de nyugalmi állapotban – amennyiben szakorvos is javasolja – alkalmazható. A reumatoid arthritis kezelése során a különféle fürdőkezelések közül hatékony lehet még a víz alatti gyógytorna, továbbá egyes elektroterápiás kezelések is. A vízben az ízületek sokkal könnyebben átmozgathatók, ráadásul amennyiben gyógyvízben végzik a tornát, akkor az megint csak kedvezően hathat a beteg állapotára.

Azonban érdemes azt a tanácsot fejben tartani a betegeknek, hogy ha engedélyezett is számukra a gyógymedencék látogatása, a legmelegebb vizű medencéket inkább akkor is kerüljék el. A túlzottan meleg víz ugyanis fellobbanthatja a betegséget.

Kaba gyógyfürdő gyógymedence

Egy külföldi kutatás során vizsgálták a fürdőkezelések hatékonyságát ennél a betegségnél. Erről itt olvashat.

Illusztráció: gyógyvizes medence Kabán