• Új kezelési lehetőség nyílhat az idült bőrbetegségekkel és a gyulladásos ízületi problémákkal küzdő betegek számára.

  • Egy kutatási projektben a hajdúszoboszlói gyógyvíz felhasználásával extrém magas sótartalmú vízzel töltött medencéket fejlesztenek ki.

Uniós fejlesztési forráshoz jutott a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. és a Debreceni Egyetem közös projektre. Ennek során 761 millió forintos támogatásból extrém magas sótartalmú gyógymedencék és ehhez kapcsolódó vízkezelő berendezés kifejlesztésébe kezdenek.

Sokakat érintő, rendkívül kellemetlen bőrbetegség a psoriasis. Ugyanakkor számos kutatás igazolja, hogy az extrém magas sótartalmú gyógyvizes terápiákkal kiegészített gyógykezelési eljárások révén csökkenthetők a pikkelysömör tünetei. A Hungarospa közlése szerint a kutatási projektjük célja, hogy egy szabályozható oldott ásványi-anyag összetételű, extrém magas sótartalmú gyógymedence és gyógykezelési szolgáltatást fejlesszenek ki. Ennek során a hajdúszoboszlói gyógyvíz besűrítésével és az oldott ásványi-anyag összetételének szabályozásával állítanák elő a gyógyvízsűrítményt.

Az extrém magas – 30-35 százalékos – oldott sótartalmú gyógyvizet, az előírt terápiának megfelelően, különböző módon adalékolva, a terápia által megkövetelt sűrűségben lehet majd előállítani. A koncentráció növelésével a gyógyvíz elérheti akár a Holt-tenger gyógyító vízének sűrűségét, kiegészítve az élettanilag is hasznosítható további összetevőkkel.

Az egyedileg előállítható gyógyvíz vizsgálhatóvá teszi a fürdőreakciók kiváltó okait, ezzel is támogatva a minél szélesebb körben használható gyógyvizek fejlesztését. A kutatók kísérletsorozatot végeznek a Hungarospa gyógyvízének kiterjesztett műszeres elemzésére. Laboratóriumi és mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatokat folytatnak a friss és az elfolyó vízből kialakított koncentrátumok tulajdonságait összehasonlítására. A kutatók elkészítik a kialakítandó speciális vízkezelő berendezés modelljét.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő gyógymedence

Mindezeken túl:

  • A szakértők megtervezik és kialakítják az úgynevezett HTPOOL terápiás gyógymedencét. Ebben fogják a psoriasis, arthrosis és helyi típusú tendonitis-ben szenvedő betegek terápiás kezelését végezni.

  • Megtervezik és kialakítják a HTUV nevű, UV fényterápiás gyógykabinokat.

  • Megtervezik és lefejlesztik a HTRO nevű, nagy sókoncentrációjú termálvíz előállítását lehetővé tevő szűrőegységeket.

  • Megtervezik és megvalósítják a szükséges vezérlő és monitorozó rendszert.

  • Kialakítják a gyógyterápia lépéseit, meghatározzák a terápia személyre szabási lehetőségeit, a javasolt kezelési időket és az ellenjavallatokat.

  • A tesztek alapján a kutatók finomhangolják a berendezéseket, valamint a kiegészítő terápiás kezelés lépéseit.

A K+F projekt a végleges, piacképes termék elkészültével zárul. Ez pedig egy új lehetőséget biztosíthat az idült bőrbetegségekkel és az ízületi gyulladásos problémákkal küzdő betegek számára. A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. március 29.

Illusztráció: gyógymedencék a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben