• Az egyik leggyakoribb szemészeti problémának számít a kötőhártya-gyulladás.

  • Bár 100 százalékos módszer nem létezik ellene, de pár óvintézkedéssel csökkenthető a kialakulásának az esélye.

A nyaralások egyik rémálma a kötőhártya-gyulladás, amit nem feltétlenül csak a strandokon, fürdőkben lehet összeszedni, de ezek a helyek ideális terepet jelentenek a fertőzés terjedéséhez. A tünetek eléggé jellegzetesek, a szem bepirosodik, váladékozik, reggelre összeragad, csipás lesz.

A kötőhártya-gyulladás kapcsán érdemes tudni, hogy többféle oka is lehet. Okozhatja baktérium, vírus, de akár valamilyen külső irritáció is. A strandon mindegyik összeszedhető, hiszen a párás, nedves környezet kedvez a vírusok, baktériumok terjedésének. Ugyanakkor a medencék vizénél alkalmazott fertőtlenítőszerek is kiválhatnak irritációt, de ritkább esetben akár az UV-B sugárzás is okozhat kötőhártya-gyulladást. Szintén irritációt okozhat az allergia, a szemszárazság, a légkondicionált helyiségekben való huzamosabb tartózkodás.

Irritáció esetén műkönny, vagy speciális, allergia esetén alkalmazható szemcsepp jelentheti a megoldást. A fertőzés miatt kialakuló kötőhártya-gyulladás az esetek többségében néhány nap alatt magától elmúlik. Azonban nem árt ilyenkor – ha mód van rá – szemész szakorvoshoz fordulni, aki egyrészt kizárhatja az egyéb komplikációkat, másrészt az általa felírt szemcsepp lerövidítheti a gyógyulási időt.

Baktérium okozta kötőhártya-gyulladás esetén antibiotikumos szemcseppet szoktak felírni, de egyébkén vírusos eredetű fertőzés esetén is, méghozzá a felülfertőződés elkerülése végett. A gyulladással esetleg együtt járó látásromlás és fájdalom esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.

strand medence kötőhártya-gyulladásHogyan lehet megelőzni a kötőhártya-gyulladást? Aki hajlamos a fent említett irritációkra, annak a nyaralás idejére érdemes valamilyen nedvesítő, vagy éppen allergia esetén alkalmazható szemcseppet is magával vinnie. (Nem reklám miatt írjuk, csak azért, hogy ne rébuszokban kelljen erről beszélni: a drogériákban lehet nedvesítő szemcseppeket vásárolni, például ott van a DM Visiomax márkájú, hialuronsavas terméke. Erősebb szemszárazság esetén pedig szóba jöhetnek a Systane szemcseppjei, utóbbiakban bórsav is van, ami enyhe fertőtlenítő hatású).

A fertőzés elkerülése nem egyszerű, ugyanakkor lehet csökkenteni a kialakulásának a valószínűségét. Ezek közé tartozik, hogy lehetőleg ne menjenek a víz alá nyitott szemmel, akár uszodáról, akár medencés fürdőről, vagy éppen szabadvízi fürdőhelyről van szó. Nem törvényszerű, hogy összeszedjenek egy olyan fertőzést, amitől begyullad a kötőhártyájuk, de nem jó kísérteni a sorsot, ezért inkább használjanak úszószemüveget.

Érdemes a fürdőkben, strandokon is odafigyelni a higiéniára. A szappanos kézmosásra, valamint arra, hogy a vízben ne dörzsölgessék a szemüket, ne nyúljanak vizes kézzel a szemükbe. Nyilván az önfeledt strandolás során ezt baromira nem egyszerű betartani, ugyanakkor akiknek érzékeny a szemük, gyakran összeszednek ilyen fertőzést, vagy éppen kontaktlencsét viselnek, azoknak a saját érdekükben érdemes erre odafigyelni.