• Egy ismert gyógyfürdőben csapvízzel olyannyira felhígítják az egyik medencének a vizét, hogy már gyerekek is nyugodtan használhatják.

  • Azok a felnőtteknek, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, erősen ajánlott az indifferens hőfokú vízzel töltött gyógymedencék használata.

Már korábban írtunk arról, hogy fő szabály szerint a gyerekek, egészen pontosan a 14 év alattiak nem mehetnek be a gyógyvízzel töltött medencékbe. Ez alól kivételt jelent az, ha olyan betegségük van, aminek kapcsán szakorvos kifejezetten javasolja a kisgyereknek is a gyógyvizes medencefürdőt és erről igazolást ír.

Ennek oka, hogy fejlődő szervezetről van szó. Nem feltétlenül ugyanúgy hat egy gyerek szervezetére a gyógyvíz, ahogy egy felnőttére. Nyilván igazából ezt külön-külön kellene vizsgálni az egyes gyógyvizeknél, de senki nem fog elkezdeni gyerekekkel kísérletezni.

A gyógyfürdőkben ezért a gyerekeknek szánt – illetve a felnőttek mellett általuk is használható – medencéket vagy a közműhálózatról, vagy olyan termálkútból töltik, aminek a vize nem rendelkezik gyógyvíz minősítéssel. Egyes esetekben a kifejezetten gyerekeknek szánt medencéknél még arra is odafigyeljenek, hogy ne klóros megoldással, hanem valamilyen bőrkímélőbb technológiával fertőtlenítsék a vizet.

Van ugyanakkor még lehetőség arra, hogy a gyerekek számára is használhatóvá tegyék a gyógymedencék vizét. A Gyula Televízió a hónap elején forgatott a Várfürdőben és a cikk végén megtekinthető videóban feltűnik a lovardai fürdőrész egyik medencéje, amiben úszógumis gyerekek is pancsolnak – ránézésre gyógyvízben.

A videóban meg is kérdezték erről a gyógyászati részleget vezető dr. Zahorán Ágnes reumatológus szakorvost, aki elmondta, hogy nagy az igény arra, hogy a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt tudjanak fürödni a gyerekek. Ezért ennek a medencének a vizét a közműhálózatról olyannyira felhígítják, hogy azt gyerekek is használhassák.

termálfürdő gyerekekEgyébként mivel ez a medence egész nagy, ezért a térdízületi betegségekben szenvedőknek is szokták azt javasolni, hogy sétáljanak a vízben. Erről a témáról itt írtunk bővebben.

A videóban szó esik a különféle hőfokú vízzel töltött medencékről is. Ezt amúgy mi is sokat emlegetjük, mert kevesen tartják be a gyakorlatban, pedig fontos lenne figyelembe venni… Dr. Zahorán Ágnes elmondja, hogy a 34-35 Celsius fokos – úgynevezett indifferens hőmérsékletű – medencét javasolják azoknak, akik valamilyen társbetegséggel (tipikusan szív- és érrendszeri panaszokkal) is rendelkeznek. Az ő szervezetüket ez a hőfok terheli meg a legkevésbé, de fontos, hogy a napi kétszer 20-30 perces fürdési időt is betartsák.

Akiknek nincs ilyen problémájuk, azok akár a 36-38 Celsius-fokos medencét is használhatják. Viszont nekik tényleg oda kell figyelni arra, hogy ne ücsörögjenek órák hosszat a meleg vizű medencében, hiszen a hőhatás miatt a vérnyomásuk nagyon leesik, majd hirtelen megemelkedik, amikor kijönnek a medencéből. Emiatt ájulás, rossz közérzet, hányinger alakulhat ki.

A doktornő a fürdési idő túllépése kapcsán azt a példát hozza fel, hogy a túl hosszú vízben tartózkodással azt kockáztatják, hogy a víz kedvező hatásai ilyenkor egyre kevésbé, viszont a mellékhatásai egyre inkább érvényesülhetnek.

A Várfürdőben egy 28-30 Celsius-fokos gyógyvizes úszómedence is található, amiben a mozgásszervi betegek ízületei kíméletesen átmozgathatók.

Érdemes megnézni a teljes videót, mert nem túl hosszú: