Előre jelezheti a szívinfarktus esélyét egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása.

Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában beszélt a szívinfarktus rizikóját megbecsülő eljárásról. A kutatóorvos elmondta, hogy a személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával kívánják elérni.

A szakember beszélt arról is, hogy a betegek nagy többsége esetében a szívinfarktus, vagy a hirtelen szívhalál jelenti az első tünetét annak, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és emiatt nem is fordulnak orvoshoz.

A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. „Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens” – tette hozzá Maurovich-Horvat Pál.

Tudja, hogy mi a teendőjük azoknak, akiknek kardiológiai betegségük van, de gyógyfürdőbe, strandra mennének, esetleg fürdőgyógyászati kezeléseket vennének igénybe?

Az erről a témáról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja. A cikkben egy belgyógyász-kardiológus mondja el a tudnivalókat, valamint beszél arról is, hogy a szívbetegeknek mire kell ügyelniük a nyaralásuk során.