• Statikusok vizsgálják az egykori fürdőszálló épületét.

  • Feltűnt egy új befektető, aki állítólag újranyitná az érdi termálfürdőt.

1990-ben nyitotta meg kapuit az érdi Termál Hotel Liget. Egy kisebb, 30 szobás szállodáról volt szó és a fő vonzerejüknek a fürdőrészleg számított, amit külső vendégek is látogathattak.

Nem pusztán a kénes, jódos-brómos termálvíz miatt kereste fel sok vendég a fürdőrészleget, hanem azért is, mert támogatott fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők voltak helyben. Azaz a környéken élőknek emiatt nem kell Budapestre, vagy az agárdi fürdőbe utazniuk.

A Termál Hotel Ligetet 2015 elején zárták be és azóta sem nyitott újra. Egy időben 450 millió forintért hirdették eladásra, majd egy tartozás fejében a Köves Slomó-féle Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába került az ingatlan.

Majdnem pontosan két éve megkérdeztük a tulajdonost, hogy mi a terve az egykori fürdőszállóval. Erre azt válaszolták, hogy folyamatosan vizsgálják a hasznosítás lehetőségeit. A céljuk az, hogy az épület a környéken lakókat és a közösséget szolgálhassa… Ettől a választól sokkal okosabbak nem lettünk.

Mint később kiderült, igazából az EMIH letett az ingatlan hasznosításáról és boldogan értékesítenék. Tavaly év végén fel is merült egy új terv a város részéről. EU-s pályázat révén az egykori hotelben természetvédelmi látogatóközpontot alakítottak volna ki. Egy új fürdő, vagy wellness szálló építéséről sem tettek le, de azt más helyszínen képzelték el.

Utóbbiból sem lett semmi, ezért jó hír az, amiről Csőzik László, érdi polgármester néhány nappal ezelőtt számolt be a Facebook oldalán. Mint írja:

„Többen kiszúrták, hogy mozgolódás van az épületben, pakolnak. Pár napja kaptam egy levelet, amiből kiderül, hogy egy szakmai befektető jelent meg a tulajdonos mellett, amelyiknek elsődleges célja a fürdő újranyitása. Arról is tájékoztattak, hogy jelenleg statikusok vizsgálják az épület állapotát, továbbá elemzik a hasznosítási lehetőségeket.”

Mindehhez azt is hozzátette a polgármester, hogy óvatos optimistaként reménykedik abban, sikerrel jár a tulajdonos, valamint az új szakmai befektető és „egyszer majd régi fényében ragyog újra városunk termálfürdője.”