• Hódos természetvédelmi látogatóközpontot építenének az egykori érdi Liget Hotel helyén, amennyiben sikerrel járnak egy EU-s pályázaton.

  • A fürdőrészleggel rendelkező hotelt lassan hét éve zárták be.

2015 márciusában került lakat a csődbe jutott érdi Liget Hotelre. A 30 szobás szállodához egy külső vendégek által is látogatható fürdőrészleg is tartozott. A jódos-brómos vizű termálfürdőt sokan kedvelték, pláne, hogy a hotelben fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők voltak.

Egy tartozás fejében az ingatlan az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába került. 2020-ban megkérdeztük őket, hogy milyen terveik vannak a mára már meglehetősen lepusztult egykori fürdőszállóval. Ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt akkor velünk az EMIH, hogy vizsgálják a hasznosítás lehetőségét.

“Repatriáló központ és természetvédelmi oktatóközpont létrehozása az eurázsiai hód és annak élőhelyvédelme érdekében” – így hívják az EU-s pályázatot, amin indulna Érd városa és ez érintené a hotel épületét is. Ez a városi közgyűlés múlt heti ülésén hangzott el, ahol több mint 30 percen át ez a pályázati lehetőség volt a téma.

Csőzik László polgármester elmondta, hogy kilenc konzorciumi partnerrel indulnának az uniós Life pályázaton, aminek révén az egykori szálloda épületében természetvédelmi látogatóközpontot alakítanának ki. Itt egyek mellett az Érdre beköltözött hódok élővilágát is bemutathatnák. A pályázaton 1,1 milliárd forintot nyerhetnének.

Képviselői kérdésre elhangzott, hogy mindez nem azt jelenti, hogy örökre lemondanának egy termálfürdő, vagy wellness szálló létesítéséről. Viszont ezeknek ideálisabb helyszín lenne a Molnár utca vége, ahol a termálvizes kút is található. Felvetődött kérdésként, hogy az EMIH egyáltalán tud-e erről a pályázatról és biztosan eladják-e majd az ingatlant? A polgármester ennek kapcsán azt mondta, hogy őt az EMIH arról tájékoztatta, hogy nincs tervük az ingatlannal és szerinte adott esetben örömmel értékesítenék az egykori szállodát. Konkrét vételár azonban még nem hangzott el.

Érdi fürdő

Az előterjesztést a képviselők többsége megszavazta, így Érd indulni fog az uniós pályázaton.