• A Budapesten kívüli termálfürdőkben nem kérnek védettségi igazolványt, de a nagyobb fürdőbulik kivételt jelenthetnek.

  • A fővárosi termálfürdők döntő többségében kérik a kártyát, viszont itt is adódnak kivételek.

Jelen állás szerint továbbra sem kötelező a védettségi igazolvány felmutatása a fürdők látogatásához. Ettől függetlenül néhány fürdő ennél szigorúbb szabályt hozott és belépésnél mégiscsak kérik a kártyát. A szerencse az, hogy viszonylag könnyű fejben tartani, hogy hol kell és hol nem. Szinte az összes fővárosi fürdőben kérik, a Budapesten kívüli fürdők közül pedig nem tudunk olyat, ahol ehhez kötnék az adott termálfürdő látogatását.

A fővárosi szabályt erősítő kivételnek a közelmúltban megnyitott – termál részleggel is rendelkező – V.30 Belvárosi Sportközpont, valamint a Dagály Fürdő számít, ezeken a helyeken nem kell felmutatni a védettségi igazolványt.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. összes létesítményében viszont ezt kérik minden 16 év feletti látogatótól. Mindez a Széchenyi, a Gellért, Rudas, Lukács, Dandár, Paskál, Palatinus, Csillaghegyi, Pesterzsébeti fürdőkre vonatkozik.

Szintén védettségi igazolványhoz kötött a belépés az Aquaworld Budapest esetében, ami a fürdő- és a szállóvendégekre egyaránt vonatkozik. Ugyanez igaz a budai patinás törökfürdőre, a Veli Bejre, továbbá a Csepeli Strandfürdőre is.

Ahogy említettük, a Budapesten kívüli fürdők esetében per pillanat nem tudunk olyanról, ahol kérnék a védettségi igazolványt. Ugyanakkor a nagyobb fürdők, nagyobb rendezvényei átléphetik azt az 500 fős határt, amikor kérniük kell. Így például Hajdúszoboszlón az Aqua-Palace élményfürdőben rendezendő szilveszteri buli védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. Ugyanez a helyzet a debreceni Aquaticum mediterrán élményfürdőben most hétvégén tartandó, éjszakai fürdőzéssel egybekötött programmal is.

Nyitókép: Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő