• Nincs nagy választék gyógyvízből készült fürdősókból, ami mondjuk nem véletlen.

  • Érdemes lehet Holt-tengeri fürdősót vásárolni, mert ezekből találni gazdaságosabb kiszerelésűt is.

  • Mire kell figyelni az otthoni kádfürdőzés esetén?

Kellemes dolog egy-egy gyógyfürdő felkeresése, de azért időigényes és költséges is. Gyakran megfordul az ember fejében, hogy mennyire jó lenne, ha otthon a kádat teletölthetné gyógyvízzel és ott venne egy fürdőkúrát. Ez egyébként nem sci-fi, hiszen egyes lakóparkokban és fürdőhöz közeli szálláshelyeken elérhető szolgáltatásról van szó. Viszont azért ez mindig is csak egy szűk kör kiváltsága marad, hiszen nem lakhat mindenki termálkút közelében.

Elvileg a gyógyvízből készült fürdősót az otthoni kádban feloldva is olyan vizet kaphatunk, mint amiből a sót készítették. A ma már nem forgalmazott Sárvári Termálkristály esetében például külön vizsgálták azt, hogy a sóból készített kádfürdők hatása megegyezik-e a friss gyógyvíz hatékonyságával.

Megfelelő minőségű fürdősót készíteni azonban nem egyszerű feladat. Maga a technológia rengeteg vizet és energiát igényel. Ráadásul vannak benne buktatók is, megint csak a Sárvári Termálkristály kapcsán fordult elő, hogy hosszas kísérletezést követően tudták csak elérni azt, hogy ne pusztán sima konyhasót, hanem gyógyhatású fürdősót tudjanak előállítani.

Mindezek miatt nincs is különösebben nagy választék gyógyvizes fürdősókból. Ahogy említettük, a Sárvári Termálkristály már nem kapható, viszont Bükfürdői Thermál Fürdőkristály néven elérhető egy hasonló termék.

Ami még szóba jöhet, azok a Holt-tengeri fürdősók. Ezekből már szélesebb a választék és az egyik drogérialánc sajátmárkás termékként egy egész elfogadható árú – 1,5 kg-os kiszerelésű – Holt-tengeri fürdősót is kínál. Ennek révén magas sókoncentrációjú otthoni kádfürdőt tudunk magunknak készíteni. A magas sótartalmú vizek a gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, legyen szó reumatikus, urológiai, nőgyógyászati problémáról, de szintén előnyös a hatásuk egyes bőrbetegségek esetén is.

gyógyfürdő otthonFontos megjegyezni, hogy az otthoni kádfürdőzés esetén is érdemes betartani a fürdőkben érvényes szabályokat. Azaz a túlzottan meleg víz nem jó, a 35-36 Celsius-fok az ideális. Bár nyilván ember nincs aki ezt otthon pontosan leméri, a lényeg az, hogy inkább kellemesen langyosnak érezzük a vizet, mint túl melegnek.

Érdemes betartani a 20-30 perces fürdési időt is. Szintén ajánlott, hogy például a Holt-tengeri fürdősóból készült kádfürdőzést követően ne egyből zuhanyozzuk le a bőrt, hanem 20-30 perccel később.

fürdősóFelvetődik kérdésként, hogy mennyi fürdősót tegyünk a kád vizébe? Az egyes termékeken általában egy kád vízhez 0,5 kg-t javasolnak. Azonban az az igazság, hogy egy teli kád esetén ezzel nem érhető el kellően magas sókoncentráció, ideálisabb legalább 1 kg-t feloldani egy kádnyi vízhez. Persze ez még inkább drágává teszi az otthoni fürdőzést is, s könnyen lehet, hogy többet költünk fürdősóra, mint amennyibe egy olcsóbb fürdőbelépő kerül…