-
Nyaralás alatt szeretünk jókat enni és sokat pihenni, ez sajnos könnyen vezet plusz egy-két kilóhoz.
-
Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa nem teszi sem a lángost, sem a sült kolbászt tiltólistára, de mértékletességre int, ha nem akarjuk a nehéz ételek miatt fáradtan és emésztési gondokkal tölteni a szabadságunkat.
Amennyiben megnézzük a hazai strandfürdők kínálatát, akkor a klasszikus ötös szinte minden fürdőben megtalálható: lángos, sült hekk, sült kolbász, sült krumpli és végezetül a palacsinta. Természetesen a nyaraláshoz és pihenéshez hozzátartoznak ezek az ételek, de ne felejtsük el, ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, a hőségben a fokozott folyadékveszteség miatt eleve egy picit gyengébbnek érezzük magunkat, a nehezen emészthető ételek pedig ezt a fáradtság érzést tovább fogják fokozni.
Ha nem szeretnénk a délutánok „kajakómában” tölteni, akkor érdemes kerülnünk a magas kalória tartalmú, túl cukros vagy zsíros, vagy bő zsírban sült ételeket.
Mi számít nehéz ételnek?
Nehéz ételeknek azok számítanak, amelyeknek az emésztése több órát vesz igénybe. Onnan lehet tudni, hogy túl sokat vagy nehéz, nehezen emészthető ételeket ettünk, hogy fáradtak leszünk étkezés után, mert a szervezet az agytól „elvonja” a vért és a hasi, zsigeri rendszerre áthelyezi a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat.
Nehezen emészthetőek főként a vörös húsfélék, a bő zsírban sült ételek és bizonyos tészta félék is (például a kelt tészták: lángos, friss fehér kenyér). Így, ha nem végzünk nehéz fizikai munkát, akkor feleslegesen visszük be ezekkel az ételekkel járó plusz kalóriákat.
Együnk, csak ne annyit!
Észre sem vesszük, de a melegben nem is kívánjuk annyira az ételeket, leginkább csak megszokásból eszünk. Azonban ha valójában odafigyelnénk magunkra, éreznénk, hogy a kényeztetés a szervezet számára az lenne, ha kevesebbet ennénk.
Pont annyival kellene kevesebbet ennünk, amennyivel kevesebbet is mozgunk, hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val. A mobilalkalmazások világában, a lépésszámláló programok terjedésével mindenki egyénileg követheti, mikor mennyit mozgott, és ehhez mérten pontosan hozzá tudja rendelni az aznapi kalória bevitelét.
Emellett úgy is szabályozhatjuk a napi ételmennyiséget, hogy kicsit jobban odafigyelünk a szervezetünkre, amely ilyenkor is beszél hozzánk, vezet minket és segít megtalálni azt az ideális egyensúlyt az étkezésben, amitől frissnek és energikusnak fogjuk magunkat érezni. Tényleg sült kolbászra vágyunk, vagy jobban esne egy könnyű lecsó? Kell-e másodszor is szednünk, vagy csak a szemünk kívánja?
Te mit iszol?
Somogyi Krisztina szerint a legjobb, ha napi kettő-négy liter vizet iszunk. Ezt lehet citrom, vagy grapefruit levével, mentával, feldobni, de csavarhatunk a kancsóba az egyre népszerűbb pomelo gyümölcsből is. Készíthetünk teát levendulából, körömvirágból, hibiszkuszból is, ezeket lehűtve vagy melegen is ihatjuk, mind a két változatban nagyon frissítőek.
A cukrot viszont érdemes elhagynunk. A koffein vizet von el a szervezettől, így a kávézásra is érdemes odafigyelni, ugyanez a helyzet az alkohollal is, csak fokozottabban. Az alkoholos italok is hozzájárulnak a kiszáradási folyamatokhoz, ami első lépésként bódultságot okozhat, majd eszméletvesztés, súlyos esetben akár sokkos állapot is kialakulhat.
Nyári kényeztetések
Nyaralás alatt természetesen kell egy kis kényeztetés is, de itt is választhatunk egészségesebb, könnyebb alternatívákat. Tejes fagylaltok helyett például sorbet-t, amelyben nincsenek adalékanyagok, színezékek. Gyümölcsöt: bármilyet, bármikor, hiszen szezonjuk van, magas a víztartalmuk, a rostok pedig segítik az emésztésünket is.
Nem kell kerülnünk a csípős ételeket sem, hiszen pont úgy hatnak, mint a forró ételek, serkentik a hőháztartásunkat hűtő funkció beindítását.
Ideális hőség menü, Somogyi Krisztina ajánlásával:
• reggelire: sok folyadék, például tea, víz, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslevek, smoothie, zabkása, müzli félék, paradicsomos-bazsalikomos túró
• ebédre: zöldségalapú levesek (mert az izzadással elveszett sók pótlására ez egyik legjobb módszer), saláták: rukkolás mangós-avokádó saláta, zöldséges kuszkusz saláta, tabulé (arab petrezselyemsaláta) roston sült csirke, pulyka, halfélék
• vacsora: grillezett húsok, cukkinis lepény, különféle lecsó variációk, halas paella, tortilla
• snack: gyümölcs, amennyi jól esik, görög- és sárgadinnye, őszibarack, nyári alma, ringló, füge, ezek mellé még fogyaszthatunk egy kis diót, mandulát, mogyorót
Az elhízás és a D-vitamin kapcsolatáról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.