• A D-vitamin a zsírszövetben raktározódik, ugyanakkor ez nagyon nem jó hír azok számára, akik túlsúlyosak.

  • A zsírfelesleg ugyanis megköti a D-vitamint.

  • Tovább rontja az elhízottak helyzetét, hogy sokszor már eleve D-vitamin-hiányosak, mert keveset járnak a szabadba.

Az elmúlt években, évtizedekben történt kutatások olyan egészségügyi panaszok kapcsán mutatták ki a D-vitamin szerepét, amiről nem is gondolná elsőre az ember. Ezek közé tartozik a D-vitamin-hiány és az elhízás kapcsolata.

Józan paraszti ész alapján úgy vélné az ember, hogy a túlsúlyos egyéneket nem, vagy talán még kevésbé is érinti a D-vitamin hiánya, ugyanis a D-vitamin a zsírsejtekben raktározódik. Márpedig ahol sok zsírsejt van, ott sok D-vitamin is – gondolhatnánk. Azonban a D-vitaminnal kapcsolatos kutatások egyik legismertebb alakja, Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának professzora szerint ennek pont az ellenkezője igaz.

A D-vitamin hiánya és az elhízás között ugyan tényleg van kapcsolat, de Holick szerint ez a következő: minél kövérebb valaki, annál nagyobb a D-vitamin-hiány kockázata. Ennek a magyarázata az, hogy a D-vitamin lényegében a zsírsejtek “foglya” lesz és a szervezet egyszerűen nem fér hozzá. (A D-vitamin hiányának tüneteiről itt írtunk).

Ezt Holickék egy vizsgálattal is igazolták. Normál testsúlyú és elhízott egyéneket vontak be egy kísérletbe. Az elhízottak közé azokat sorolták, akiknek a testtömegindexe, azaz a BMI-je meghaladta a 30-at. (Itt talál egy BMI kalkulátort). Mindkét csoport tagjainak néhány napon keresztül egy meghatározott ideig szoláriumozniuk kellett. Ezután megvizsgálták a vérükben lévő D-vitamin szintjét és az elhízottaknál ez a szint csak feleakkora emelkedést mutatott, mint a normál testsúlyúaknál.

Egy másik csoportnál elvégezték ugyanezt a vizsgálatot szolárium nélkül is, azaz a normál testsúlyúaknak és az elhízottaknak is adtak egyszeri adagként 50 000 NE D-vitamin kapszulát. Az eredmény ugyanez lett, mint az előbbi kísérletnél, azaz a túlsúlyosak D-vitamin-szintje csak feleakkora mértékben nőtt meg, mint az ideális testsúlyú csoporté… Mi következik ebből?

D-vitamin elhízásHolick szerint az elhízottaknak sokkal inkább oda kell figyelniük a megfelelő D-vitamin ellátottságra és mértékletes (!) napozással és/vagy táplálékkiegészítőkkel egész évben gondoskodniuk kell a megfelelő D-vitamin-szintjükről.

Holick professzor azt is megfigyelte, hogy az elhízás gyakran jár együtt csontlágyulással és az ehhez társuló fájdalmakkal. Ennek megint csak az az oka, hogy a zsírfelesleg magába zárja a D-vitamint, ami így nem használható fel a csontok ásványianyag-beépüléséhez. A helyzetet egyébként sokszor súlyosbítja, hogy a túlsúlyosak a nyári, napfényes időszakban kevesebb időt töltenek a szabadban, pláne lengébb öltözetben, így eleve kevesebb természetes D-vitaminhoz jutnak, mint a normál testsúlyú társaik.

Mindez egy lefelé tartó spirálhoz vezethet: a D-vitamin hiánya csontlágyulást okozhat, ami fájdalommal jár. A fájdalom miatt pedig még kevesebbet mozog, még kevesebb napfény éri a bőrét, még jobban nő a súlyfeleslege.

Sőt, létezik egy leptin nevű, étvágycsökkentő hatású hormon (ez jelzi az agynak, hogy már elegendő zsírt fogyasztott), viszont a D-vitamin hiánya gátolja ennek a hormonnak az elválasztását… Már csak ebből is látszik, hogy túlsúly esetén miért alapvető fontosságú a megfelelő D-vitamin-szint elérése.

Arról itt írtunk korábban, hogy milyen formában (csepp, tabletta, kapszula) érdemes D-vitamint szedni. Itt pedig a D-vitamin tartalmú ételekről olvashat.