• Gélkapszulát, tablettát, vagy D-vitamin cseppet érdemes-e vásárolni?

  • Megnéztünk, hogy van-e közöttük különbség a hasznosulás szempontjából.

Aki jó tíz éve is szedett már D-vitamin tartalmú tablettát, vagy kapszulát, az emlékezhet rá, hogy sokáig mennyire macerás volt a beszerzése. Kicsi volt a választék, az is nagyrészt a 400 NE D-vitamint tartalmazó készítményekből állt. Ehhez képest manapság már-már zavarba ejtő a drogériák, patikák, webáruházak D-vitamin kínálata. Van gélkapszulás, kapszulás, tablettás, folyékony kiszerelésű.

Felvetődik viszont a kérdés, hogy ezek között van-e különbség a hatékonyság szempontjából. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a lehető legjobban szívódjon fel a táplálékkiegészítőből a D-vitamin, akkor melyiket érdemes választani?

Megnéztük ennek kapcsán, hogy mit ír erről a kérdéskörről a D-vitamin kutatással foglalkozó Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának professzora. Nos, az a jó hírünk van, hogy alapvetően az ízlésünk szerint választhatunk a különféle készítmények közül, ugyanis a tablettás, kapszulás kiszerelések hatékonysága között nincs különbség.

Holick még azt is megvizsgálta, hogy a D-vitamint tartalmazó italok és a tablettás/kapszulás megoldás között van-e különbség a felszívódás hatékonysága terén. Ehhez azt érdemes tudni, hogy idehaza ez ugyan nem jellemző, de az Egyesült Államokban nagy divatja van a D-vitaminnal dúsított tej és narancslé fogyasztásának. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy ezekből az ételekből ugyanúgy hasznosul a D-vitamin, mint a táplálékkiegészítőkből. Sőt, még azt is megnézték, hogy a zsíros és zsírmentes tejek ebből a szempontból különbözőek-e, de ott sem találtak eltérést.

D-vitamin csepp kapszula tablettaKét olyan eset van, amikor behatároltabb a D-vitamin pótlásának formája: a csecsemőknél, kisgyerekeknél, illetve egyes betegségeknél. Utóbbiak közé tartozhat a Crohn-betegség, illetve a zsírfelszívódás zavarával járó problémák. Az emésztőrendszert érintő Crohn-betegséggel együtt járhat a tápanyagok rossz felszívódása, különösen azokban az esetekben, amikor a vékonybélnek közvetlenül a gyomor utáni szakasza érintett.

A Crohn-betegségnél ezért Holick – a mértékletes napozás, szoláriumozás mellett – ad egy olyan tippet, hogy ne egészben nyeljék le a kapszulát, hanem vágják ketté és a tartalmát keverjék el valamilyen folyadékban. Vagy éppen a D-vitamint már eleve oldott állapotban tartalmazó készítményt vegyenek. (Amennyiben ugyanis aktív a betegség, és/vagy a sok műtét miatt jelentősen megrövidült a vastag- és a vékonybél, akkor könnyen előfordulhat, hogy az egészben lenyelt tabletta/kapszula felszívódás nélkül végighalad az emésztőrendszeren).

A csecsemőknél eleve D-vitamin cseppeket szoktak alkalmazni, de jó megoldás lehet ez azoknál a kisgyerekeknél is, akik nem akarják lenyelni a tablettát, kapszulát. Illetve Michael Holick náluk is megemlíti, hogy a D-vitamin tabletta össze is törhető, a gélkapszula pedig felvágható és feloldható például gyümölcslében.

A címben feltett kérdésre tehát az a válasz, hogy amennyiben nem vagyunk finnyás gyerekek, vagy éppen nincs olyan betegségünk, ami felszívódási zavarral jár, akkor válasszunk kedvünk szerint a kínálatból.

A D-vitamin-hiányt okozó gyógyszerekről ide kattintva olvashatja korábbi cikkünket.