• Ilyen jellegű fürdője eddig nem volt a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nek.

  • A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő főleg az Aquaworldnek jelenthet konkurenciát, de akár egy teljesen új, fürdőbe eddig ritkábban járó, családos vendégkört is megszólíthat.

A napokban megnyitották Budapest legújabb fürdőjét, teljes nevén a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőt. Akik nem ismerik annyira a fővárosi fürdőket, talán nem is mond sokat a „Csillaghegyi” név, hiszen ez – eddig – nem tartozott a legismertebb budapesti fürdők közé, holott nagy múltra tekinthet vissza.

Budának ez a része ugyanis régen is a bővizű forrásairól volt ismert. A mai fürdő területén már az 1800-as években is egy téglával falazott medencében tárolták a vizet. Sőt, a jelentős szintkülönbséget kihasználva itt egy vízimalom is működött. Tulajdonképpen annak idején a malom egykori gyűjtőtavának helyén alakították ki az első strandmedencét.

A fürdő jövőre lesz száz éves, hiszen 1919-ben adták át az Árpád Strandfürdőt (az Árpád a fürdőt ellátó forrásnak volt a neve). Ez azt is jelenti, hogy most kapta vissza a régi nevét a létesítmény, hiszen az elmúlt évtizedekben Csillaghegyi Strandfürdőként volt ismert.

A mai formáját tulajdonképpen már az 1960-as években elnyerte a strandfürdő. Akkoriban vált gyakorlattá az is, hogy télre lefedték az úszómedencét, ami biztosította az egész éves működést.

Csillaghegyi StrandfürdőA Csillaghegyi Strandfürdő a fedett részleg eddigi hiánya ellenére egyébként viszonylag jó forgalmat bonyolított. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által működtetett fürdők sorában – vendégforgalom alapján – a nyolcadik helyen állt 2017-ben. Ez azt jelenti, hogy tavaly 124 ezer vendégük volt, amivel megelőzték a Király Gyógyfürdőt, valamint a két szezonális üzemeltetésű strandot, a Rómait és a Pünkösdfürdőit.

Csillaghegyi StrandfürdőA fürdő fejlesztési lehetőségeit behatárolta, hogy nem rendelkeznek termálforrással, hanem egy langyos ásványvizes forrás biztosítja a vízellátást. Emiatt ennél a fürdőnél alapvetően nem a gyógyászati, hanem a wellnessjelleg dominál.

Egyébként pont ez a terület az, ahol fejlesztésre is szorult a Budapest Gyógyfürdői Zrt. kínálata. A klasszikus műemlék fedett fürdők – Széchenyi, Gellért és társaik – azért nem azok a tipikus családbarát fürdők, ahová a kisgyerekes családok is nyugodtan ellátogathatnak. Igazából a szezonális fürdőket leszámítva eddig a Budapest Gyógyfürdői Zrt. családbarát kínálata nem volt túl erős.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben viszont nem véletlenül kapott nagy hangsúlyt az élményrészleg mellett a gyermekparadicsomnak nevezett gyermek élményfürdő kialakítása. Hiszen ezzel egész évben bevonzhatnak egy olyan családos vendégkört, akik eddig keveset jártak fürdőbe, esetleg inkább Budapesten kívüli fürdőkbe látogattak, vagy éppen a fővároson belül az Aquaworldöt keresték fel.

Az Árpád Forrásfürdő másik erős „lába” pedig uszodarészleg lehet, hiszen az új versenymedencében akár sportrendezvényeket is tarthatnak.

Összességében tehát az új fürdő tipikus vendégkörét inkább a belföldi vendégek adhatják. Ezen belül pedig jóval több fiatal, illetve kisgyerekkel érkező vendégre lehet számítani, mint más fővárosi fürdőknél.

Csillaghegyi fedett fürdőCsillaghegyi fedett fürdőAz új fürdő árairól itt írtunk.