• A D-vitamin-hiány olykor meglehetősen jellegzetes tünetekkel jár együtt.

  • Melyek lehetnek a D-vitamin-hiány tünetei felnőtteknél?

  • Összegyűjtöttük, hogy milyen jelek esetén kell alacsony D-vitamin-szintre gyanakodni.

A szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága a késő tavasztól kora őszig terjedő időszakban kevésbé jelent problémát. Ilyenkor azokat, akik napos időben kellő időt töltenek a szabadban, általában nem fenyegeti a D-vitamin hiánya.

A tél már problémásabb, egészen pontosan Magyarország területén a november eleje és a február vége közötti időszak. Ilyenkor ugyanis olyan meredek szögben érik a napsugarak a földfelszínt, hogy a bőrrel közvetlenül érintkezve sem indítják el a D-vitamin-termelődési folyamatot a szervezetben.

Ez ahogy korábban írtuk, azért lehet gond, mert hat hét alatt a szervezetből kiürül a D-vitamin, amennyiben sem napfénnyel, sem táplálékkal, vagy táplálékkiegészítőkkel nem pótolják. Emiatt viszont decemberre még azoknak is D-vitamin-hiányuk lehet, akik még október végén is sokat tartózkodtak a szabadban.

Azért vezettük fel ennyire hosszan ezt a témát, mert a fentiek figyelembevételével a D-vitamin-hiány megelőzése nem nagy ördöngösség. Pláne, hogy nagyon sok esetben nincsenek azonnal ordító tünetei annak, ha valakinek a vérében az ideális szint alá csökkent a D-vitamin mértéke. Ettől függetlenül akad néhány olyan tünet és jel, ami erősen utalhat a D-vitamin hiányára.

D-vitamin-hiány tünetei

Ezt könnyen tesztelhetik is magukon. Amennyiben a hüvelyujjukkal erősen megnyomják a szegycsontjukat, akkor éreznek-e fájdalmat? Ha erősen megnyomják a sípcsontjukat, akkor az fáj-e? Mindez együtt jár fáradékonysággal, csökkent izomerővel?

Ezek a tünetek ugyanis egy, a D-vitamin hiányával összefüggő probléma, a csontlágyulás, azaz az osteomalacia tünetei. Ez egyébként nem azonos a csontritkulással, azaz az osteoporózissal. Az osteomalacia gyakorlatilag az angolkór felnőttkorban megjelenő formája. A csontlágyulás során a csont nem keményedik meg eléggé és terhelés hatására nyomja a csonthártyát, ami fájdalommal jár.

Ezért is van az, hogy amíg a csontritkulást néma járványnak nevezik, hiszen sokáig nem jár érdemi tünetekkel, addig a csontlágyuláshoz már jelentős fájdalom kapcsolódik és izomfájdalom, gyengeség is társul hozzá.

D-vitamin-hiány tünetei

Ezek is lehetnek a D-vitamin-hiány jelei

A csontlágyulás tehát a felnőttkori D-vitamin-hiány talán legtipikusabb jele. Emellett a D-vitamin kutatásának egyik legismertebb alakja Michael Holick még megemlíti a hátfájást is.

A hátfájásnak nyilván már több oka lehet, viszont egy amerikai orvosi szaklapban megjelent tanulmányt idéz Holick, amiben krónikus hátfájásra panaszkodó, illetve sikertelen hátműtéten áteső pácienseknél enyhén, vagy kórosan alacsony D-vitamin-szintet mutattak ki. Miután rendezték a D-vitamin ellátottságukat, néhányuknak teljesen elmúlt a hátfájása. Ez alapján azt javasolták, hogy a hátfájásra panaszkodó betegeknél minden esetben vizsgálják meg a D-vitamin-szintet is.

Érdemes még megemlíteni az úgynevezett szezonális depressziót is. Ennek a jellegzetessége, hogy a téli, napfényszegény hónapokban erőteljes levertség lesz úrrá azokon, akiket érint ez a probléma. Ez energiahiánnyal, a munka és a fontos tevékenységek iránti érdeklődés csökkenésével, fokozott étvággyal, megugró alvásigénnyel, az összpontosítási képesség zavarával párosul. Érdemes ebben az esetben is megnézni az adott személy D-vitamin-szintjét, ami egyébként egy egyszerű vérvizsgálattal könnyen ellenőrizhető.

A hiányt és a fenti tünetek kialakulását már csak azért sem érdemes megvárni, mert nagyon alacsony D-vitamin-szint esetén az ideális ellátottság elérése nem megy egyik napról a másikra. A vitamin szintje ugyanis igen lassan növelhető, így akár több hónapig tartó folyamat is lehet, amíg elérik a kívánt D-vitamin szintet.

A D-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó ételekről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.