Nem muszáj naponta D-vitamint szedni? Sokkal hatékonyabb a napozni, mint tablettát szedni? Milyen gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását? Most választ kaphat ezekre a kérdésekre.

naptej

1. Amikor valaki tabletta, vagy kapszula formájában szed D-vitamint, akkor mindegy, hogy naponta, vagy hetente szedi. A D-vitamin nem ürül ki gyorsan a szervezetből és a vizsgálatok szerint mindegy, hogy valaki egy héten egyszer, vagy napokra elosztva szedi be a számára szükséges adagot. Magyarán ugyanaz a hatása a naponta beszedett 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitaminnak, mint heti 14 000 NE-nek. A napi szedés annyiból praktikusabb, hogy kevésbé hajlamos az ember elfelejteni bevenni a vitamint.

2. Néhány gyógyszer csökkentheti a D-vitamin felszívódását. Ebbe a sorba tartoznak az epilepszia kezelésére használt görcsoldók, a prednizolon (Medrol), egyes koleszterincsökkentő és elhízás elleni gyógyszerek. Nem gyógyszer az orbáncfű, viszont az ilyen gyógynövényt tartalmazó tabletták szedése, illetve gyógyteák fogyasztása esetén is felgyorsul a D-vitamin lebomlása.

3. Nem lehet lemosni a bőrről a D-vitamint. Gyakori tévhit, hogy napozás után nem szabad egyből zuhanyozni, vagy tóba/tengerbe/medencébe menni, mert akkor lemossuk a bőrről a D-vitamin előanyagát. Ez alapvetően hülyeség, ugyanis ez a vitamin a bőrsejtekben termelődik, ahonnan nem tudjuk kiáztatni, vagy lesikálni.

4. Jobb a természetes módon „megszerzett” D-vitamin, mint a mesterséges pótlás. Amíg lehetőség van a napozásra, addig érdemes ezt preferálni a tabletták/kapszulák formájában történő D-vitamin pótlás helyett. A vizsgálatok szerint ugyanis a napozás során szerzett D-vitamin kétszer annyi ideig raktározódik el a szervezetben, mint a táplálék, vagy a táplálékkiegészítő formájában bevitt D-vitamin. A téli időszakban persze nincs más választás, mint az utóbbiak szedése.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick professzor – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)