Mostanra véget ért az az időszak, amikor természetes módon, napozással pótolni tudtuk a szervezetünk D-vitamin szükségletét. Ahogy korábban írtuk, Magyarország területén nagyjából november elejéig lehet a napfény segítségével elegendő D-vitaminhoz jutni. November eleje és február vége között még a déli napozás sem elegendő, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor általában már nem valami kellemes kifeküdni a szabadba és amúgy is gyakoribb a ködös, felhős idő.

A D-vitamin téli pótlására alapvetően három mód kínálkozik. El lehet utazni olyan helyre, ahol elegendő D-vitamint gyűjthetünk. Nyilván ez lenne a legélvezetesebb, de ezt kevesen engedhetik meg maguknak. A második a szoláriumozás, amitől viszont sokan idegenkednek, a harmadik pedig a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők szedése. A legtöbb ember számára az utóbbi a járható út. Felvetődik azonban a kérdés, hogy mennyit érdemes naponta szedni a D-vitamin tartalmú tablettákból, kapszulákból?

napsütés télA D-vitamin kutatásával foglalkozó amerikai professzor, Michael Holick szerint naponta legalább 1000, de ideálisabb esetben 2000 Nemzetközi Egység (NE) bevitele szükséges. Holick szerint a kisebb dózisú – például 400 NE-s – vitaminpótlás túlzottan kevés, a vizsgálatai szerint ekkora adag nem alkalmas arra, hogy az egészséges szinten tartsa a vér D-vitamin szintjét. A biztonságos vitaminpótlási szint napi felső határát pedig 10 000 NE-ben jelölte meg az amerikai professzor.

Vannak egyébként olyan esetek, amikor csökken a D-vitamin felszívódásának a mértéke. Ide sorolhatók egyes betegségek, például a Crohn-betegség, a zsírfelszívódási zavarok, a coeliakia, vagy éppen a veseelégtelenség. Ezen kívül néhány gyógyszer is csökkentheti a D-vitamin felszívódását, amelyek listáját ide kattintva olvashatja. Ilyen esetekben különösen fontos a D-vitamin pótlása, akár a napi 1000-2000 NE-t meghaladó mértékben is.