A címben feltett kérdésre a válasz az, hogy igen, szeptember végén még érdemes. Nem sokáig lesz azonban így, ugyanis azon a szélességi körön, ahol Magyarország is fekszik, november eleje és február vége között, még a dél körüli napozással sem lehet elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet. Tőlünk kicsit északabbra pedig ez az időszak már október elejétől március végéig tart.

Ez szám szerint azt jelenti, hogy nálunk egy átlagos ember – tehát akinek se nem túl sötét, se nem túl világos, fényérzékeny a bőre – a nyári hónapokban 11 és 15 óra között, a testfelületének legalább a 25-50 százalékát napoztatva, 15-20 perc alatt “begyűjtheti” szervezete számára a szükséges D-vitamin mennyiséget. Tavasszal és szeptember-októberben ugyanehhez már 30-40 percre van szüksége. Bő egy hónap múlva viszont már ennyi is kevés lenne a szükséges D-vitamin-szint természetes biztosítására, arról nem is beszélve, hogy attól kezdve már egyre ritkábbak a napos időszakok.

A szervezetben felhalmozott D-vitamin viszont 6 hét alatt kiürül, nem véletlen, hogy decembertől kezdve egyre gyakoribbak a megfázásos betegségek. Az orvosi ajánlás szerint akik nem tudnak a téli időszakban a déli országokba utazni, vagy idegenkednek a szoláriumozástól, azoknak D-vitamin készítmények formájában érdemes pótolni a szükségletüket.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.