Szakmai szervezetek javaslata szerint csökkenteni kellene a SZÉP Kártyák utáni adóterhelést, a kártya fürdőkben történő használatát pedig kedvezménnyel ösztönöznék.

SZÉP KártyákMódosulhatnak a Széchenyi Pihenőkártyákra vonatkozó szabályok, amennyiben a kormány elfogadja a turisztikai piacot képviselő szakmai szervezetek javaslatait. A Magyar Fürdőszövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége több területen is változást sürget. A három szövetség olyan javaslatokat tett, amelyek révén a cafeteria-elem szélesebb kör számára lenne hozzáférhető.

Egyrészt sokallják, hogy a Pihenőkártyákra feltöltött pénz után a munkaadóknak összesen 35,7 százalékos adót kell fizetniük. Ennek legalább 15 százalékpontos csökkentését javasolják. Ezen felül 50 ezer forintos feltöltésig különféle kedvezményeket adnának. Az említett összeghatárig nem kellene adót fizetni a munkáltatónak a 14 év alatti gyermeket, vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelők után. Szintén adómentes lenne ekkora összeg feltöltése az 50 év feletti munkavállalók esetén.

Ugyancsak adómentes lenne 50 ezer forintig a SZÉP Kártyákról a fürdőkben felhasznált összeg. Utóbbit azzal indokolják a szakmai szövetségek, hogy a hazai fürdőknek szinte a 100 százaléka önkormányzati tulajdonban van, ráadásul jelentős részük komoly erőfeszítések árán tartja fenn a strandját, termálfürdőjét. Ráadásul a fürdők látogatásának ösztönzése népegészségügyi szempontból is hasznos lehetne.

A Fürdőszövetségnek korábban már sikerült változást elérnie a SZÉP Kártyák terén. Több mint egy évig lobbiztak azért, hogy a kártya alszámlái közötti átjárhatóságot lehetővé tegyék. Korábban ugyanis jelentősen csökkentette a fürdők, uszodák bevételét az, hogy belépőjegyet csak a szabadidő alszámla terhére lehetett vásárolni.