A hagyományos gőzfürdőnek számos pozitív tulajdonsága van. A szaunánál kevésbé megterhelő módon serkenti a keringést, oldja a feszültséget, valamint a gőzfürdővel kapcsolatos feljegyzések mindig megemlítik a bőrre gyakorolt kedvező hatást is. Az úgynevezett arcgőzfürdőt azokban az esetekben használják, amikor valaki nem akar, vagy nem tud gőzfürdőbe menni, de kifejezetten az arcbőrének javítaná az állapotát.

A kozmetikai célú arcgőzfürdő alatt manapság már nem a forró vizes tál fölé hajoló módszerekre kell gondolni, hiszen vannak erre korszerűbb megoldások is. Az egyik ilyen, egyre elterjedtebb eszköz az úgynevezett vapozon készülék. Ezzel ugyanis finom porlasztású vízpermetet fújnak az arcra, s általában ehhez egy ózonos fertőtlenítő is kapcsolódik.

A lokálisan megnövelt páratartalom hatására az arcbőr puhábbá válik, a pórusok kitágulnak, jobban tisztulnak. Alkalmas a zsíros, pattanásos, vagy durva felszínű bőr kezelésére, de a legújabb vapozon gépekkel különféle aromaterápiás illóolajok együttes használata is lehetővé válik, így maga a kezelés kellemesebbé tehető. Kozmetikusok egyébként arra is használják ezeket a készülékeket, hogy az arctisztítások előtt felpuhítsák velük a bőrt.