Összegyűjtöttünk három olyan növényt, amelyek megoldást jelenthetnek bizonyos egészségügyi panaszok esetén. Más-más problémákra nyújthatnak megoldást, de a közös tulajdonságuk, hogy természetes fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

Kurkuma, gyömbér, áfonya

Kurkuma, gyömbér, áfonya

Közönséges gyömbér: fűszer- és gyógynövény, amelynek forrázata izomfájdalmak, migrén és ízületi gyulladás esetén enyhítheti a panaszokat. Ugyanakkor hatékony házi szer lehet torokfájás esetén is, valamint ismert hányinger-csillapító hatása, sokan ezért a tengeribetegség leküzdésére alkalmazzák.

Fekete áfonya: a növény leve, vagy főzete különféle – enyhébb – emésztőrendszeri problémák kezelésére alkalmas. Segíti a hasmenés megállítását, valamint utána jó hatással van a bélflóra regenerálódására. Egyes feljegyzések szerint rendszeres fogyasztásával megelőzhető az emésztőrendszeri fekélyek kialakulása.

Kurkuma: az indiai sáfránynak is nevezett – gyömbérfélék családjába tartozó – növényben található kurkumin nevű hatóanyagot az indiai hagyományos orvoslás régóta alkalmazza, s újabban nyugaton is használják ízületi betegségek kezelésére, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nem véletlen, hogy egyre többször találkozhatunk vele tabletta, vagy kapszula formájában is.

 

A gyógyvizek közül a radontartalmúaknak tulajdonítanak enyhe fájdalomcsillapító hatást. Erről bővebben ide kattintva olvashat.