A tejes-mézes kádfürdő jó néhány szálloda és termálfürdő wellness-kezelései között is megtalálható. Azonban az ára miatt lehet, hogy érdemesebb otthon elkészíteni.

A mendemondák szerint VII. Kleopátra, egyiptomi királynő minden nap szamártejes-mézes fürdőt vett azért, hogy fiatalságát megőrizze. Azt ugyan nem tudni,  hogy ennek mennyi a valóságalapja, mindenesetre az tény: a fürdő összetevői valóban kedvező hatással vannak a bőrre. A zsíros tejek és a bőr pH-értéke ugyanis megegyezik, így táplálja, feszesebbé teszi és megóvja a kiszáradástól. A méznek pedig bőrlágyító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag. Különösen a száraz bőrűek számára lehet hasznos egy ilyen fürdő.

Kleopátra fürdőA Kleopátra fürdő házilagosan is elkészíthető. Legalább 37-38 fokos fürdővíz szükséges hozzá. A kádnyi vízhez egy liter 3,5%-os (de legalábbis nem zsírszegény) tejet kell adagolni, valamint három evőkanálnyi mézet. Mindezt lehetőleg a vízzel való feltöltése előtt kell beleönteni a kádba, hogy az összetevők rendesen el tudjanak keveredni.

Létezik egy másik elkészítési módszer is. Ehhez a liter tejet egy edénybe kell önteni, amihez két deciliter tejszínt és három evőkanál mézet kell keverni. Ezután mindezt kevergetve melegítjük egy picit, de semmiképpen sem forraljuk. Amint kész van, ezt kell a kád vízhez önteni. Az ajánlott fürdési idő mindkét megoldásnál 20 perc.

Egyébként néhány fürdőben, szállodában is elérhető a wellness-kezelések sorában a Kleopátra fürdő, bár nem kifejezetten olcsó. A makói Hagymatikum Fürdőben a 20 perces fürdőzés 3300 forint, a Sárvári Termálfürdőben 3000 forint, az alsópáhoki Kolping Hotelben pedig 4000 forintba kerül.