A spa szó jelentésével kapcsolatban a leggyakrabban azzal a magyarázattal találkozhatunk, hogy a latin “sanus per aquam”, vagy “sanitas per aquam” kifejezés rövidítése. Ennek a jelentése az, hogy “egészséges a víz által”, vagy magyarabbul: vízből nyert egészség. Nagyon jól hangzik ez a magyarázat, ami azonban tévedésen alapul. A szó jelentése ugyanis egy földrajzi helyhez kapcsolódik, méghozzá a belgiumi Spa üdülőhelyhez. A település elnevezésének eredetét pedig egy vallon eredetű szó, az espa adja, ami kutat jelent.

Spa város Belgiumban

Spa város Belgiumban

Azért, hogy teljes legyen a kavarodás, a köznyelvben sokszor a spát és a balneoterápiát egymás szinonimájaként használják. Utóbbi a vízzel, – tipikusan gyógyvízzel – iszapokkal végzett gyógyászati kezelések összefoglaló elnevezése. A gyakorlatban amúgy többször találkozhatunk az előbbivel, márpedig azért, mert a balneoterápia jelentése kevésbé ismert, meg az amúgy is egy bonyolultabb szó.

A valós jelentésüktől függetlenül a két kifejezés különbsége abban fogható meg, hogy amíg a spa elnevezéssel leginkább az egészségmegőrzéshez kapcsolódó módszereket, kezeléseket illetik, addig a balneoterápiát inkább már kialakult panaszok, betegségek kezelése esetén használják. A kettőnek ugyanakkor jelentős a közös halmaza, hiszen például a termálvízben való tartózkodásnak lehet egészségmegőrző, vagy betegségeket gyógyító hatása is.