Van néhány olyan bőrbetegség, amelynél nem ajánlott uszodába, strandra, élményfürdőbe menni. Egyrészt a beteg saját érdeke is ez lehet, hisz a lenti betegségeknek nem feltétlenül tesz jót a klóros vízben történő pancsolás. Másrészt a többi fürdőzővel szemben sem korrekt dolog ezekben az állapotokban nyilvános fürdőbe menni.bőr

Ekcéma: elsősorban a beteg érdeke, hogy a betegség tünetmentessé válásáig kerülje a klóros vizű fürdőket, ugyanis még inkább dehidrálttá válhat a bőre. Amennyiben pedig a betegség kezelésére szteroid-tartalmú krémet (ilyen például Flucinar) használ, akkor a fertőzésre való hajlama is megnőhet, ami szintén az uszodába, vagy éppen a strandra járás ellen szól.

(Más kérdés, hogy egyes gyógyfürdők vize  – például Debrecen, Gyopárosfürdő, Egerszalók – jótékony hatású lehet az ekcémára. Viszont a gyógyfürdős kezeléseket is érdemes egyeztetni a kezelőorvossal, pláne, hogy OEP-támogatásra is felírhat gyógykúrát. Kiterjedtebb ekcéma esetén pedig külön gyógyvizes kádfürdő is alkalmazható).

Gombás fertőzések: a meleg, magas páratartalmú környezetben terjednek a leggyorsabban, így az uszodák, strandok a gombák legideálisabb élőhelyei. Leggyakoribb formája a lábgomba. A betegség elmúlásáig ennél is ajánlott kerülni a fürdőzést.

Kötőhártya gyulladás: a szemből nagyon könnyen a vízbe kerülhet a vírus, ami onnantól kezdve megfertőzheti a többi fürdőzőt is.

Vírusos szemölcs: a HPV vírus okozza és a kézen, valamint a talpon alakulhat ki. Annyira kedvező terep számára a vizes környezet, hogy az egyik szemölcs-faját “uszoda szemölcsnek” nevezték el. Legkönnyebben gyerekek, vagy legyengült immunrendszerű betegek szedhetik össze, illetve terjeszthetik a szemölcsöket.