• A magas sótartalmú vizéről ismert tófürdő hamarosan megnyitja kapuit.

  • A kisebbik sóstó pedig már május vége óta látogatható.

Idén várhatóan június utolsó szombatján, azaz 24-én nyitja meg kapuit a szovátai Medve-tó – ez a Sóvidék Televízió tudósításából derült ki. Godra Árpád, a strandot üzemeltető Danubius Health Spa Resort Szováta értékesítési és marketing igazgatója elmondta, hogy elvégezték a szezon elején esedékes felújítási munkálatokat, teljesen új zuhanyzót alakítottak ki és építettek egy mozgássérültek által is használható lejárót.

Idei újítás, hogy a fürdő pizzériáját ezentúl esténként a sétány felől is meg lehet majd közelíteni. Tippként elhangzott, hogy ilyenkor a szezon elején lesz a legkellemesebb a fürdőzés a tóban, hiszen a víz még nem túl meleg, de nem is hűvös.

A tavalyihoz képest 5-5 lejjel emelkedtek a jegyárak. Egy felnőtt belépőjegy 30 lej (átszámítva körülbelül 2000 forint), a gyerekjegy 25 lej (körülbelül 1680 forint).

Medve-tó SzovátánA helyi Danubius Hotel vendégei egyébként külön díj nélkül léphetnek be a Medve-tó és a Mogyorósi-tó strandjára is. A Medve-tó déli kifolyásánál lévő Mogyorósi-tó már május végén megnyitotta kapuit. A kisebbik sós vizű tó hőmérséklete a felszínen már akkor elérte a 20-22 Celsius-fokot, másfél méter mélyen pedig 30 Celsius-fokos volt.

A Mogyorósi-tó kicsi olcsóbb mint az ismertebb társa. A felnőtt belépőjegy 20 lej (körülbelül 1345 forint), a gyermekjegy pedig 15 lej (nagyjából 1000 forint).

Itt megtekintheti a Sóvidék Televízió riportját (a videót időközben törölték)

A szovátai Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Ez azt jelenti, hogy a kellemesen meleg vízhőfok nem termálforrásoknak, hanem az igen ritka helioterm jelenségnek köszönhető.

A sós víz felszínén a tavat tápláló patakok és a csapadék miatt vékony édesvízréteg van. A napsugárzás a mélyebben lévő sós vizet felmelegíti, de az ezt lezáró édesvíz nem engedi lehűlni.

Emiatt mélyebben mindig melegebb a tó vize, mint a felszínen és a nyár előrehaladtával egyre jobban melegszik a víz hőmérséklete.

A heliotermia miatt van szükség arra is, hogy 13 és 15 óra között nem látogatható a Medve-tó, a fürdőzők miatt ugyanis felkeveredik a tó vize, ezzel megbontják a helioterm jelenséget. A Mogyorósi-tónál egyébként nincs ilyen napközbeni szünet.