• Egyes betegségeknél is alkalmazható a hátmasszázs, orvosi javaslat esetén akár támogatással is igénybe vehető.

  • A frissítő, lazító, stresszoldó hatása miatt pedig gyakorlatilag mindenkinek javasolható ez a masszázsfajta.

  • Fejfájósaknak is érdemes egy próbát tenniük.

A gyógyfürdőkben elérhető orvosi gyógymasszázs kapcsán sok esetben kifejezetten hátmasszázst írnak elő a szakorvosok. Ezen felül orvosi rendelvény nélkül is sokan igénybe veszik ezt a masszázsfajtát. Sőt, ha már lehet választani, akkor kifejezetten ezt kérik a különféle masszázsok közül. Ennek oka, hogy a végtagokat is érintő masszázsfajtákat nem mindenki kedveli, viszont a hát (illetve a nyaki rész) masszírozása a legtöbb ember számára kimondottan kellemes érzés.

A hátmasszázsnak kedvező hatása lehet a hátat, a derekat érintő fájdalmak esetén. Ugyanakkor messze nem csak a már kialakult problémáknál javasolható. Egyrészt segíthet az említett betegségek megelőzésében, másrészt van egy általános frissítő, fáradtságot enyhítő hatása. Jó néhányan a stresszoldó tulajdonsága miatt szeretik a hátmasszázst.

Ez persze nem véletlen, hiszen a fekvést leszámítva a házizmaink tulajdonképpen egész nap aktívak, egész nap dolgoznak. Gyakori tapasztalat, hogy a hátizmokat ellazító masszázs révén megszűnik például a fejfájás is.

Fő szabály szerint hasra feküdve végzik (tehát például nem ülve) ezt a masszázsfajtát. Fontos, hogy a kezelés során a páciens vízszintesen feküdjön, ne süllyedjen be egy esetleg párnázottabb masszázspadba. Illetve derékfájósaknál egyes masszőrök a has alá egy keményebb párnát szoktak rakni, ez ugyanis kényelmesebb, fájdalommentesebb masszírozást tesz lehetővé.

Hátmasszázs: többféle fogás van

Magára a hátmasszázs konkrét módszerére többféle megoldás is kínálkozik, masszőrönként is eltérő lehet a folyamat. Az egyik jellemző gyakorlat, hogy karomszerűen tartott ujjakkal, cikk-cakkszerűen, a vállaktól indulva a gerinc két oldalán a keresztcsontig lefelé haladva kezdődik a masszázs. Lent fogást váltanak és az ujjak háti felszínével végigsimítják a hátat visszafelé. Ezt többször ismétlik, egészen addig, amíg a hát bőre fel nem melegszik, ki nem pirul.

Ezután jön a párhuzamos gyúrás, lentről indulva felfelé, majd vissza. A hát oldalsó részein félkörös gyúrásokat szoktak alkalmazni. Majd következik a hosszanti izomgyúrás a törzsfeszítő izmokon, utána pedig a vállak alatti trapézizmok gyúrása.

A gyúrások után jönnek az úgynevezett fésűfogások, amelyekkel a bőralatti kötőszövetek alaposabban átmasszírozhatók. Lezárásként pedig körkörös simító masszázs, majd az ütögetések különféle fajtái jönnek a hát egész felszínén.

hátmasszázs

Meglévő betegség, fájdalom esetén tehát akár szakorvos is felírhatja a hátmasszázst. Ezt nevezik orvosi gyógymasszázsnak (=orvos által felírt gyógymasszázs). Viszont akár ezen felül is érdemes igénybe venni, pláne, hogy csaknem minden gyógyfürdő, termálfürdő wellness szolgáltatásai között is megtalálható ez a népszerű masszázsfajta.