• Idén januárban adták ki a 2023-as év első gyógyvízminősítését, amivel a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő büszkélkedhet.

  • Az orvosi vizsgálatok alapján a gyógyvíz csípő- és térdízületi arthrosisban szenvedő betegeknél, a gerinc, valamint az ízületek degeneratív, kopásos megbetegedéseire, és a gyulladásos megbetegedésekre is javasolt.

Az elmúlt esztendőben az illetékes hatóság kilenc új gyógyminősítést adott ki. Ebből hét korábban már kiadott engedélyek módosítása, megújítása volt, teljesen újonnan csak két gyógyvíz (Kecel, Tiszakécske-Kerekdomb) került be a lajstromba.

2023-ban egyelőre egyetlen fürdő, a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő termálvize kapott gyógyvíz minősítést. Teljesen új gyógyvízként szerepelnek a nyilvántartásban, de igazából korábban már rendelkeztek ezzel a címmel, amit most újból megszereztek.

„Budapest Főváros Kormányhivatala a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő részére 2023. január 19. napján, a Mátészalka B-98 OKK számú kút vizének tekintetében a külső, fürdővízkénti felhasználásban „Szatmár Kincse” néven a gyógyvíz elnevezés újbóli használatát engedélyezte” – tudtuk meg Deák Gergő uszodavezetőtől.

Mint a szakember elmondta, a fürdő gyógyvize 1040 méter mélyről feltörő, 58 Celsius-fokos víz, amely 36 Celsius-fokosan kerül a termálmedencébe. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a kút vizének összes ásványianyag-tartalma és kémiai jellege is jelentős, amely több betegség kúraszerű kezelésére is alkalmas.

A gyógyhatást bizonyító orvosi vizsgálatok alapján, csípő- és térdízületi arthrosisban szenvedő betegeknél, a gerinc, valamint az ízületek degeneratív, kopásos megbetegedéseire, és a gyulladásos megbetegedésekre is javasolt, természetesen a kezelőorvossal való konzultációt követően.

A Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő egyébként Mátészalka külső részén, festői környezetben, a Gólyakerti-tó mellett található. Az uszoda az év minden napján várja a pihenni vágyókat, a strandfürdőt pedig az időjáráshoz igazítva szezonálisan tartják nyitva.

„Beltéren 4 medencével rendelkezünk, egy ötpályás, 25 méter hosszú úszómedencével, aminek köszönhetően több sporteseménynek tudunk helyszínéül szolgálni, továbbá egy tanmedencével, így lehetőség van az úszás „tudományának” elsajátítására, ezenkívül 1 merülő medencével és 1 gyógyvizes termálmedencével is, amely részben fedett, részben pedig kültéri, ahol több élményelem is hozzájárul a felfrissüléshez. Ezenkívül van még két szaunánk, és egy gőzkabin is” – sorolja a kínálatukat az uszodavezető. A fürdőben egyébként több wellness szolgáltatás is igénybe vehető: masszázs, aquafitness, úszásoktatás, és babaúszás is, gondolva a legkisebb korosztályra.

Mátészalka uszodaépület

A külső strandfürdőn szintén 4 medence várja a kikapcsolódni, fürdőzni vágyó vendégeket. 2 gyermekmedence, ahol az egészen pici gyerkőcök is élvezhetik a víz nyújtotta hűsölést, 1 hideg vizes úszómedence, amihez tartozik egy csúszda is, így a csobbanás élményét is kipróbálhatják a vendégek, valamint van még egy szabadtéri gyógyvizes termálmedence, amelynek vize most újbóli minősítésben részesült.

Az éjszakai fürdőzési lehetőségekről itt olvashat.