• A meleg nyár plusz bevételt és jóval több vendéget hozott a fürdőknek.

  • Többet költöttek a vendégek a SZÉP Kártyájukkal, viszont az OEP által támogatott gyógykezelések száma csökkent.

A tagjai körében végzett felmérést a Magyar Fürdőszövetség, amihez 84 hazai fürdő szolgáltatott adatokat. Ebből kiderült, hogy az elmúlt évben növekedett a fürdők vendégforgalma. Ez éves szinten 7 százalékos bővülést jelent, a három nyári hónapban pedig 11 százalékosat. Ezzel párhuzamosan emelkedett a fürdők bevétele is, – 12,5 százalékkal – amihez a forgalom bővülése mellett az is hozzájárult, hogy átlagosan 5,1 százalékos áremelést hajtottak végre a piaci szereplők. Pusztán a június-augusztusi időszakra leszűkítve egyébként 20 százalékos bevételnövekedést tudtak elérni a fürdők.

A jelentős forgalomnövekedésben nagy szerepe volt az időjárásnak. Egyrészt azért, mert a 2014-es bázisévben a strandszezon egy részében kifejezetten hűvös, csapadékos idő volt. Másrészt pedig azért, mert ehhez képest a tavalyi nyár már jobb időt hozott. Az átlag feletti hőmérséklet és az öt hőségriadó különösen a szezonálisan üzemelő fürdők vendégforgalmát és bevételét lendítette fel. Utóbbiak között volt olyan létesítmény, amely a korább évhez képest kétszer annyi vendéget fogadott 2015-ben.

Palatinus strandfürdő BudapestTavaly sokan használták a – bizonytalan jövőjű – Széchenyi Pihenőkártyát. Az adatot szolgáltató 84 fürdőben 3,2 milliárd forintot költöttek a cafeteria kártyákról, ami 13,8 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest. A kisebb, szezonális fürdők esetében ennél is nagyobb mértékben, 16 százalékkal bővültek a SZÉP Kártyából származó bevételek.

Jászárokszállási TermálfürdőMindezek mellett volt olyan terület is, ahol a Fürdőszövetség csökkenést tapasztalt. A gyógyfürdőkben végzett, OEP által finanszírozott gyógykezelések árbevétele 2,5 százalékkal, a kezelések mennyisége pedig 2,4 százalékkal – 166 ezer kezelésszámmal – esett vissza. A csökkenés mögött az OEP-támogatott balneoterápiás fürdőkezeléseknél végrehajtott áremelés áll. Ezeket a szolgáltatásokat ugyanis a fürdők sok esetben önköltségen, vagy akár alatta végzik. Emiatt sok helyen árat emeltek, amit viszont a szolgáltatást igénybe vevő – sokszor nyugdíjas, kispénzű – vendégkör egy része már nem tudott megfizetni.

Fotók: H. Szabó Sándor felvételei (róla ide kattintva olvashatja korábbi cikkünket)