• Rengeteg fotóját közöltük már H. Szabó Sándornak.

  • Ezek többsége légi fotó volt, amelyeket rendőrségi helikopterekből készített.

  • Mi lehet tudni a fotóriporterről?

  • Miért került a neve elég a H betű?

A „termálfürdők és vízpartok légi fotósa” cím azért kissé megtévesztő, hiszen messze nem csak a fürdők fotózása révén vált elismert szakemberré H. Szabó Sándor. A Termál Online-on viszont értelemszerűen leginkább ezekből a felvételeiből szoktunk válogatásokat közölni. A teljesség igénye nélkül elég csak a Mezőkövesdet, Miskolctapolcát, vagy éppen Zalakarost madártávlatból mutató fotóira gondolni.

De ki is az a H. Szabó Sándor?

A fenti videót a Hatvan Online készítette még 2011 elején. H. Szabó Sándor akkor még az MTI fotóriportereként dolgozott. Miután ugyanabban az évben – szakmai körben is értetlenkedést kiváltva – elbocsátották a hírügynökségtől, az ORFK-nál folytatta pályafutását.

Ami kiderült a videóból:

– A Magyar Sajtófotó Pályázaton természet és tudomány kategóriában a borsodi árvízről készített fotói első helyezést értek el. (Erről a sorozatról a New York Times fotós blogja is beszámolt).

– Az akkoriban még az MTI-nek dolgozó szakember a képeket egy katonai repülőről készítette. Amúgy alapesetben az ORFK helikoptereiről szokott felvételeket készíteni.

– Amikor a videó készült, már 18 éve foglalkozott légi fotózással. 2011 elején 2800 magasban töltött óránál járt.

– A légi felvételeket nem csak a hírügynökség használta, hanem a rendőröknek is segítséget jelentett, hiszen sok esetben katasztrófák, balesetek helyszínei fölött készültek. Elég csak a kolontári iszapömlésre, vagy a törökbálinti petárdaraktár felrobbanására gondolni.

– Gimnazistaként – Szabó Sándor néven – már a megyei napilap diáktudósítója volt. Egyik gimnáziumi tanára ajánlotta be később az MTI-hez, ahol Heves megyei tudósító lett.

– Az MTI-nél került a neve elég a H betű. Akkor ugyanis már dolgozott egy Szabó Sándor a hírügynökségnél. Ilyenkor pedig az volt a szokás, hogy a félreértéseket elkerülendő a később érkező kolléga nevet változtat, vagy tesz a neve elég valamilyen megkülönböztető jelet.

– Miért a H betűre esett a választása? A H szülővárosára, Hatvanra utal.

– A videóinterjúban beszél arról is, hogy bármilyen kisgépre nem ülne fel, fontos számára, hogy az ORFK légirendészete megfelelően karbantartott helikopterekkel rendelkezik, illetve ott dolgoznak a legjobb pilóták. Ettől függetlenül – ahogy egy másik interjúban elmondja – azért így is voltak meleg helyzetei. Egyszer például éppen a Balaton legmélyebb pontja felett jártak a rendőrségi helikopterrel, amikor az meghibásodott és a pilóta közölte, hogy ki kell ugraniuk a gépből. Végül ezt megúszták, mert a pilótának sikerült Balatonfüreden letennie a helikoptert.

H. Szabó Sándor válogatott képeiből 2000-ben „Magyarország Madártávlatból” címmel egy könyvet is kiadtak. Ugyan csak antikváriumokban, de beszerezhető a könyv. A fürdőkről nem csak légi fotókat készít. Az MTVA archívumában találtunk egy ritkaságnak számító felvételt, ami nagyon jó minőségben mutatja meg, hogy milyen volt a Saliris Resort felépítése előtt a vadregényes egerszalóki termálfürdő.

És akkor jöjjön néhány remek fotó H. Szabó Sándortól:

H. Szabó Sándor BalatonH. Szabó Sándor BalatonHévíz TófürdőZsóry TermálfürdőBalatoni légi fotókMiskolctapolca Barlangfürdő légi fotó