• A koronavírusos járványhelyzet enyhülésével elvileg újra elkezdhetők a támogatott fürdőgyógyászati kezelések.

  • Van azonban olyan fürdőkezelés is, amit egyelőre tiltólistára tettek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május 7-én küldött el egy tájékoztató anyagot a közfürdők vezetői részére. Ebben a sokat emlegetett higiéniai szabályok mellett a fürdőgyógyászati kezelésekre is kitértek.

Ez alapján a gyógyfürdőkben az engedélyezett egészségügyi szolgáltatások nyújthatók, de fokozott figyelmet kell fordítani a higiénés rendelkezések betartására. Mindez azt jelenti, hogy elkezdhetők a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott fürdőkezelések is.

A népegészségügyi központ egyelőre azonban tiltja az aeroszol-képződéssel járó gyógyászati célú medencék használatát. Konkrétan megnevezik, hogy ez milyen kezeléseket érint: az egyik a tangentornak is nevezett víz alatti vízsugármasszázs, a másik pedig a szénsavfürdő.

Ez alapján elvileg a fürdők által nyújtható szolgáltatások közé tartozik a gyógyvizes medencefürdő, a gyógyvizes kádfürdő, a súlyfürdő, az iszappakolás, az orvosi gyógymasszázs és a szén-dioxidos gyógygázfürdő.

Az elvileg itt fontos szó, ugyanis a gyakorlati tapasztalat szerint a gyógykezelések még nem igazán indultak el a fürdők többségében. A fürdők még jellemzően azzal vannak elfoglalva, hogy megnyissák a szabadtéri medencéiket, valamint megy az agyalás, hogy akkor most milyen medencét lehet megnyitni. Illetve azért abban van egy kis ellentmondás is, hogy a töltő-ürítő gyógymedencék használatát – egy eset kivételével – nem ajánlják, de ezek szerint gyógymedencés kezelések végezhetők.

tangentor kezelés

A lényeg az, hogy aki fürdőkezelést venne igénybe, az várjon még egy pár hetet, amíg letisztul a fürdők gyakorlata. Illetve egyáltalán beindulnak maguk a tényleges kezelések. Arra mindenképpen számítani kell, hogy a gyógykezelések során szigorítások lépnek életbe, például korlátozott lehet a gyógyászathoz tartozó váróhelyiségek kapacitása, megmérhetik a testhőmérsékletet, illetve a kezelések alatt is kötelező lehet a maszk viselése.

A NEAK-os fürdőkezelések közé sorolják a szén-dioxidos gyógygázfürdőt is, de ehhez támogatás csak a két természetes feltörési helyen – Mátraderecskén és Parádfürdőn – jár. Ennek kapcsán jó hír, hogy a mátraderecskei mofettát június 15-én újra megnyitják.