• A Covid-kézikönyv a fürdők számára is számos tanácsot tartalmaz.

  • Megnéztük, hogy milyen higiéniai iránymutatásokat határoztak meg a gyógy- és élményfürdők működésére vonatkozóan.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) összeállított egy úgynevezett Covid-kézikönyvet a turizmus terén tevékenykedő szolgáltatók részére. Ebben a szálláshelyeket, éttermeket, strandokat, fürdőket és az egyéb turisztikai attrakciók üzemeltetőit különféle tanácsokkal látják el a koronavírus-járvány miatti új helyzet kapcsán.

Ez már csak azért is hasznos, mert a szolgáltatók részéről is számos kérdés, dilemma felmerül, valamint fontos az is, hogy a hazai turizmus biztonságos keretek között indulhasson újra. Azt fontos megemlíteni, hogy a turisztikai ügynökség csak ajánlásokat fogalmaz meg, ezek nem kötelező erejűek az adott szolgáltatók részére, de erősen ajánlott a betartásuk. Az ígéret szerint a kézikönyv tartalmát a jövőben folyamatosan frissíteni fogják.

Ami minket érdekelt, hogy a gyógy- és élményfürdők kapcsán milyen javaslatokkal állt elő az MTÜ. Ezek közül összegyűjtöttük a fontosabbakat, hiszen ezek a fürdővendégek számára is lényegesek lehetnek.

– Olyan szabályokat is meghatároznak, amelyek leginkább majd a jövőben lesznek fontosak. Ezek közé tartozik, hogy a zárt medencetereket és pihenőtereket óránként át kell szellőztetni. Ez most még annyiból nem aktuális, hogy jelenleg csak a szabadtéri fürdők, illetve fürdőegységek működhetnek.

– Javasolják a gőzfürdők, szaunák üzemeltetésének a szüneteltetését.

Jacuzzik, pezsgőfürdők sem üzemeltethetők.

– Hasonló a helyzet a medencékben lévő különféle élményelemekkel (nyakzuhanyok, buzgárok és társaik) ezek most szintén nem működtethetők.

– A vízi attrakciók közül viszont a csúszdák használhatók.

– A fürdőknek be kell tartatni a medencehasználat előtti és utáni elő- és utózuhanyozást.

– Csak olyan medence üzemeltethető, amelyben betartható a vendégek közötti 1,5 méteres védőtávolság.

– Eddig a fürdők szabadtéri pihenőrészeinél úgy kellett kalkulálni, hogy egy főre legalább 8 négyzetméter jusson. Ezt javasolt 20 négyzetméter/főre emelni. Ez alapján tudják a fürdők kiszámolni a strandi részek egyidejű befogadóképességét.

medence fürdő

– A fürdő valamennyi részlegében, helyiségében kötelező a papucs használata.

– A beléptető karórák fertőtlenítése minden egyes használatot követően.

– A medencekorlátokat 30 percenként fertőtleníteni kell.

– Javasolt a vizesblokkok óránkénti takarítása, továbbá az öltözőszekrények ajtajának, belső felülteinek 2 óránként történő fertőtlenítése.

– Fertőtlenítő folyadék/gél kihelyezése a vendégek által látogatott főbb helyiségekben.

– A pihenőágyak kihelyezésekor is figyelni kell a 1,5 méteres távolság betartására. (De legfeljebb 2 pihenőágy azért lehet egymás mellett).

Amennyiben személyesen is meggyőződne a fentiek betartásáról, akkor itt találja a nyitásukat már bejelentő vidéki termálstrandok listáját.