• Strandolni még nem lehet, mert a gyógyfürdők csak a beutaltakat fogadhatják.

  • Ugyanakkor a korábbi tervekhez képest Szlovákiában is előbbre hozhatják a strandnyitások időpontját.

Szlovákiában kicsit más logika szerint nyithatnak újra a fürdők, mint Magyarországon. Amíg nálunk a legfőbb korlátozás, hogy egyelőre csak a szabadtéri és vidéki fürdők nyithatnak ki, addig Szlovákiában első körben a gyógyfürdők kaptak zöld utat.

A TASR szlovák hírügynökség szerint a pöstyéni és bajmóci gyógyfürdők már tegnap megnyitottak. Bardejov és Lúčky egy hét múlva, május 11-én és 12-én kezdik meg a működésüket, Nimnica május 18-án, Rajecké Teplice pedig várhatóan a hónap végén. Nimnicán várhatóan 10 százalékos kapacitáskihasználással kezdenek, majd ha nem módosulnak a szabályok, ezt 50 százalékra növelik. A maximális kapacitás 540 fő, tehát 270-ig mehetnek majd el.

Az ugyanakkor fontos kitétel, hogy a gyógyfürdőket csak azok látogathatják, akik az orvos által előírt kezeléseket vennének igénybe. Magyarán a mostani még nem a szimpla strandolás kezdete Szlovákiában, de már az sincs messze…

gyógyfürdő gyógymedence

A többi fürdőnek (amelyek március 13. óta kötelezően zárva tartanak) ugyanis ki kell várni a négylépcsős lazítási program negyedik fázisát. Korábban úgy lehetett kalkulálni, hogy ez alapján leghamarabb június 3-án nyithatnak meg a szlovákiai strandok, termálfürdők.

Azonban a friss hírek szerint kicsit felpörgették az enyhítési programot, így május 6-án egyszerre lép életbe a második és a harmadik fázis. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a járványveszély enyhül, akkor akár már május végén megnyithatják kapuikat a szlovákiai fürdők.