• Egyelőre ez csak egy lehetőség.

  • Még nagy kérdés, hogy melyik fürdő és milyen formában tud ezzel élni a következő hetekben.

Frissítés: a strandok nyitásával kapcsolatos, folyamatosan frissülő listánkat ide kattintva találja!

Május 4-től kezdődően Budapest és Pest megye kivételével eltörlik a kijárási korlátozást és az eddigieknél lazább szabályok lesznek érvényben. Ami ezen belül számunkra különösen érdekes, hogy az április 30-án kihirdetett kormányrendelet szerint vidéken május 4-től „a strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható”.

Nyilván ez jó hír a szabadvízi fürdőhelyeknek, azon belül is főleg a balatoni strandoknak, bár május első napjaiban még nem várható kánikula. Ugyanakkor ez alapján megnyithatnak azokat a termálfürdők is, amelyek csak szabadtéri medencékkel rendelkeznek, vagy van szabadtéri részlegük is.

Azért a következő hetek nagy kérdése lesz, hogy a strandterülettel is rendelkező termálfürdők, gyógyfürdők közül mennyien döntenek a nyitás mellett. Egyes fürdők esetében ugyanis megoldható a szabadtéri részleg önálló üzemeltetése a fedett fürdőegység nélkül, azonban akadnak olyan létesítmények, ahol ez problémásabb lehet. (Friss hír: az első termálfürdő már május 4-én ki fog nyitni).

Kérdés az is, hogy mennyire éri meg üzletileg a nyitás, hiszen a fürdők akár részleges megnyitása is jelentős költséget jelent. Amennyiben a vendégek még nem kapnak rá a fürdőlátogatásra, akkor – legalábbis egyelőre – nem lesz érdemes tömegével megnyitni a strandokat. Az biztos, hogy a nyitás mellett döntő strandok forgalmát árgus szemekkel fogja figyelni a többi fürdő.

Napozás strand d-vitamin

Ami a strandüzemeltetők számára jó hír, hogy nyithatnak vidéken a büfék, illetve a vendéglátó üzletek kerthelyiségei, teraszai, a fagyizók. A zárt terű vendéglátó üzletek egyelőre csak elvitelre adhatnak ki ételt, de azért a strandokon inkább az előbbiek a jellemzőek.

Mennyien mehetnek be a strandokra? Az osztrák gyakorlat kapcsán írtuk, hogy ott fürdőnként lesz meghatározva az egyszerre fogadható maximális létszám. A friss kormányrendeletben ennek kapcsán a következő olvasható: „a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a (…) látogatható hely üzemeltetője gondoskodik.”

Magyarán a strandoknak maguknak kell kikalkulálniuk és biztosítaniuk azt, hogy a szabadtéri fürdőterületen a vendégek meg tudják tartani a kormányrendeletben meghatározott 1,5 méteres védőtávolságot.

Mehetnek-e a Budapesten és Pest megyében élők vidékre strandolni? Amennyiben szigorúan vesszük a rendeletet, akkor nem. Miután a fővárosra és Pest megyére továbbra is érvényes a kijárási korlátozás, ez azt jelenti, hogy ott élők csak alapos indokkal hagyhatják el az otthonukat. Ebbe azért egy vidéki strandolás nehezen érthető bele. Más kérdés, hogy ezt ki és hogyan fogja és akarja ellenőrizni…

Ami biztosan nem lesz egy darabig: fürdős program. Ma kiderült, hogy az 500 főnél kisebb rendezvények sem lesznek megtarthatók augusztus 15-ig. Ez az ország egész területére vonatkozik. Tehát egy darabig nem lesznek olyan, a korábbi nyarakon megszokott fürdős programok, mint a koncertek, családi napok, sportnapok, éjszakai fürdőzések, vagy akár a nyári közepi strandok éjszakája.