• A koronavírus-járvány kapcsán az ausztriai tapasztalatok iránymutatóak lehetnek számunkra is.

  • Ezért fontos hír, hogy május végén kinyithatnak az osztrák fürdők.

  • Bécsben már azt is bejelentették, hogy milyen új szabályokra kell számítani.

Michael Ludwig bécsi polgármester és Jürgen Czernohorszky városi tanácsos ma bejelentette, hogy május 29-én az osztrák főváros által üzemeltetett mind a 38 fürdőt megnyitják. Ennek fontosságát azzal indokolták, hogy a bécsiek egy jelentős része idén nem fogja elhagyni a várost és biztosítani kell számukra a kellő számú szabadidős lehetőséget.

Már körvonalazódik az is, hogy a fürdők kapcsán milyen korlátozásokra, új szabályokra kell számítani. A legfontosabb, hogy minden egyes fürdő esetében külön-külön meghatározzák azt a maximális vendégszámot, ami mellett a létesítményben biztosítható a megfelelő személyes távolságok betartása. Ezen felül az egyes medencék esetében is szabályozva lesz a maximális vendégszám.

A szabad férőhelyek számáról a vendégek már a bejáratnál tájékozódhatnak. Ugyanakkor egy online rendszert is bevezetnek, aminek révén már otthonról megtudható az egyes fürdők telítettsége. Ezzel elkerülhető, hogy a vendégek potyára utazzanak el a kiszemelt fürdőhöz.

A fürdőkben minden medencét megnyitnak és a sportolási lehetőségeket – például röplabdapálya, teniszpálya és társaik – is biztosítani fogják. Viszont a szaunák zárva maradnak.

Új jegyárakat léptetnek életbe, ezek a korábbiakhoz képest jóval kedvezőbbek lesznek. Gyerekeknek 1 euró, diákoknak 2 euró, felnőtteknek 3 euró lesz a belépő. A kerek, könnyen megjegyezhető összegekkel az a cél, hogy gyorsan menjen a pénztáraknál a beléptetés, ne alakuljanak ki sorok. Ezt segítené az is, hogy online jegyvásárlási lehetőséget is biztosítani fognak.

Gyermekélményfürdő Bécs

A városvezetés a fürdők helyzetét és a szabályozás további lehetőségeit folyamatosan értékeli, s amennyiben szükséges, akkor a gyakorlati tapasztalatok alapján változtatások is lehetségesek. Ez akár szigorítást, akár könnyítést is jelenthet.

Mindezeken felül egy fürdőfejlesztési programot is bejelentettek a mai napon. Ennek keretében 2030-ig 100 millió euró értékben valósítanak meg bővítéseket és fejlesztéseket a bécsi fürdőkben.