• A strandolók, fürdőzők számára is mondott néhány praktikus tudnivalót az országos tisztifőorvos.

  • Müller Cecília beszélt arról is, hogy mikor lehet majd újra használni a szaunákat.

A hét eleje óta megnyithatják kapuikat a szabadtéri fürdők, legalábbis vidéken. Ennek apropóján már lehetett olvasni arról, hogy milyen szigorú szabályokat kell betartaniuk a fürdőknek. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján pedig Müller Cecília, országos tisztifőorvos is egész hosszan beszélt erről a témáról.

Elmondta, hogy a közterekhez hasonlóan a fürdőkben is nagyon fontos a távolságtartásra figyelni, még ha ez eleinte szokatlan is lesz. A legjobb, ha a megnyitó medencéket úszásra használjuk. Müller Cecília szerint lehet ugyan játszani is a vízben, de most a „sport és a napfény lehetőségének” a kihasználása legyen az elsődleges. Azaz legyünk óvatosak.

A fürdők üzemeltetőinek kell tudniuk és betartaniuk azt, hogy a strandokra mennyi ember engedhető be egyszerre. A medencéknél ezt úgy lehet kiszámolni, hogy egy főre legalább 4 négyzetméternek kell jutnia. A „szárazföldi” részeken pedig úgy kell kalkulálni, hogy egy strandolóra minimum 16 négyzetméter jusson.

A fedett medencék egyelőre nem használhatók. Viszont a jellemzően a fürdőépületekben lévő öltözők, zuhanyzók, mosdók megnyithatók, de ezeknél a fertőtlenítésre nagyon oda kell figyelni. Ez azt jelenti, hogy óránként szükséges a takarításuk.

Még gyakrabban kell tisztítani a medencék korlátait, hiszen ezeket sokan megfogják. Müller Cecília elmondása szerint ezeknél félóránként szükséges a fertőtlenítés.

A megszokottnál is nagyobb hangsúlyt kap a fürdőzők felelőssége. Ez azt jelenti, hogy betegen senki ne menjen közfürdőbe. Amúgy is kötelező lenne, de most még inkább lényeges az elő- és utózuhanyozás a medencék használata előtt és után.

wellness medence

A medencék vizének klórozása során nem kell extra mennyiségű fertőtlenítőszert alkalmazni. Az élményelemek beüzemelését ugyanakkor nem javasolják. Szintén nem javasolják a töltő-ürítő medencék használatát, hiszen ezeket gyógyvízzel töltik, amit nem szabad fertőtleníteni.

Ami még nem használható, azok a gőzfürdők, szaunák. Ezek jellemzően amúgy is a fedett fürdőegységekben vannak. Müller Cecília elmondása szerint akkor kerülhet sorra a szaunák újbóli megnyitása, ha majd a fedett medencék is beüzemelhetők lesznek.