• A járvány kezdetekor még engedte a hatóság ezeknek a medencéknek a használatát, most kiderült, hogy mégsem lehet töltő-ürítős medencéket üzemeltetni.

  • Emiatt nem tudni, hogy mikor nyithat újra a Csiszta Fürdő.

Rossz hír a buzsáki Csiszta Fürdő kedvelőinek, hogy nem tartott sokáig a kijárási korlátozások lezárultát követő újranyitásuk. A gyógyfürdőt május 7-én nyitották ki újra, de mától, azaz május 12-től ismét be kellett zárniuk.

Ennek oka az, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem engedélyezi az úgynevezett „töltő-ürítő” rendszerű medencék használatát. Ezeket a medencéket minősített gyógyvízzel töltik, amit nem szabad klórral fertőtleníteni. Márpedig a Csiszta Fürdő klasszikus gyógyfürdő és csak ilyen töltő-ürítős medencékkel rendelkeznek.

Azt azért meg kell jegyezni, hogy ezen a téren a hatósági szabályozás nem volt túlzottan konzisztens az elmúlt időszakban. A koronavírusos járványidőszak kezdetén, de még a fürdők március közepi bezárása előtt ugyanis kiadtak egy tájékoztatást, amiben még az szerepelt, hogy használhatók a töltő-ürítős medencék. Pusztán annyi megkötésük volt, hogy a medencékben lévő élményelemeket nem lehet üzemeltetni.

Csiszta Fürdő

A Magyar Turisztikai Ügynökség múlt héten kiadott úgynevezett Covid-kézikönyve már azt tartalmazta, hogy ezeket a medencéket nem ajánlott üzemeltetni. Müller Cecília országos tisztifőorvos is megemlítette a múlt héten, hogy nem javasolja a használatukat. Viszont azért a „nem javasolja” és a tilos nem ugyanaz. Mostanra viszont kiderült, hogy ez tilost jelent.

Azért ez nem volt olyan szabály, amit ne lehetett volna április végén kitalálni és egyértelműen kommunikálni a fürdők felé, még a május 4-i vidéki lazítás életbelépését megelőzően.

Friss információ: kiderült, hogy egy módja mégis csak van annak, hogy a fürdők megnyissák a gyógymedencéket. Erről ide kattintva olvashat.